Farbanje bez muke

Nekoliko savjeta prije "akcije"

Farbanje bez muke

Ako vam financije ne dozvoljavaju da angažirate profesionalca za uređenje stana ili se sami smiono upustite u ličenje (krečenje) jer mislite da to sami možete dobro napraviti, svejedno se morate temeljito pripremiti za taj proces i barem minimalno informirati o nekim tehničkim i estetskim detaljima koji vam, ako ste ih „zaobišli“mogu uživanje stvaranja novoga prostora pretvoriti u noćnu moru i prouzročiti dodatne i nepotrebne troškove.
Prije nego se upustite u ovu malu avanturu važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari od kojih naglašavamo one najbitnije, a to su;

odabir odgovarajućih boja
odabir alata i pribora
priprema zidova za ličenje
ličenje (krečenje)

Odabir odgovarajućih boja

Prilikom odabira odgovarajućih boja tu smo često u dilemi; odabrati prema svom ukusu i želji ili trendovski, po raznim preporukama. U svakom je slučaju važno, ako želimo dobiti atraktivan, svjež i ugodan prostor prije svega, voditi računa o postojećem razmještaju i boji namještaja, boji tepiha, kvadraturi prostora, količini svjetlosti itd.

Uzorke boja pregledajte i proučite kod kuće, jer dojam različitih tonova veoma često ovisi o svjetlu.Ukoliko ste se odlučili za standardnu bijelu boju koja uvijek „prolazi“, znajte da je savršenu bijelu boju teško postići, pa preporučamo odabir nekih nijansi koje lagano vuku na rozu, žutu, bež ili „prljavo bijelu“.Boja stropa bi svakako morala biti za nekoliko nijansi svjetlija od zidova kako bi se dobio osjećaj veličine prostora. Dojmu visine prostora pridonijet će i mali rub pri vrhu zidova, te je boju stropa dobro spustiti nekoliko centimetara na zidove.Odabir između toplih (crvena, narančasta, roza) i hladnih boja (plava, zelena, ljubičasta), ovisi o vašim željama i ugođaju kojega želite stvoriti.

Ne zaboravite proučiti upute proizvođača za pripremu boje i svakako ih se pridržavati.

I ono možda najvažnije, svakako odabrati biljne ekološke boje.

Odabir alata i pribora


Najvažniji su nam svakako odgovarajući valjci, nastavci za produženje valjka, valjci za rubove i nedostupna mjesta iza radijatora, plitice, lopatice za gletanje, kistovi (četke), ljestve i pvc folija.
Valjci bi trebali biti od prirodnih vunenih vlakana (najbolje od janjeće vune) koji za razliku od sintetičkih ili spužvastih na sebe primaju daleko više boje i rad s valjcima od vunenih vlakana pretvara se u pravi užitak.
Ako želimo ličiti četkom opet je najbolja i najkvalitetnija ona s prirodnim dlakama za „alkidne“ i „otapalne“ boje“. Ako radimo s disperzijskim ili drugim bojama na „vodenoj“ osnovi onda se preporučuju četke sa sintetičkim dlakama.
Mogu se odabrati i četke od poliestera, koje zadržavaju oblik nakon što se namoče, a dobro se ponašaju u uvjetima visoke vlage i vrućine, te četke od najlona koje su i najtrajnije, ali su osjetljive u uvjetima visoke temperature.
 

Priprema zidova za ličenje


Prije samog nanošenja boje potrebno je, ako ga ne možete izmjestiti, namještaj zaštititi pvc folijom koja se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama u kojima nabavljate i boju.
Zaštititi rubnim samoljepivim papirom (pik papir) utičnice, prekidače, rubove stolarije itd. kako bismo kasnije imali manje posla oko čišćenja.
Popuniti (impregnirati) odgovarajućom masom za izravnavanje i zaglađivanje eventualne pukotine ili rupe, čija je funkcija smanjiti i ujednačiti upojnost podloge.
Poskidati lopaticom (špahtlom) eventualne ostatke stare boje, pobrusiti brusnim papirom (granulacije 40 – 60) neravnine i masu za gletanje kojom smo prethodno popunili rupe i pukotine.

Ličenje - krečenje

Ako ste obavili pravilnu i kvalitetnu pripremu možete reći da ste izvršili barem 70% posla, a svakako onaj najzahtjevniji dio, a samo nanošenje boje bi u tom slučaju trebao biti pravi užitak. I kod nanošenja boje morate se držati nekih pravila, kako biste izbjegli neke najčešće početničke pogreške.
Ako koristite valjak, najprije ga zamočite u pliticu s bojom i s nekoliko poteza naprijed-nazad na plitkom (žljebastom) dijelu plitice ukloniti višak boje koja će tako biti ravnomjerno raspoređena po valjku.
Bojenje započnite s dijagonalim ili „cik-cak“ potezima kako bi nanijeli boju na površinu, a zatim prijeđite preko površine s dugačkim potezima „gore-dolje“, kako bi ujednačili nanos boje. Kako biste izbjegli stvaranje vidljivih „prijelaza“ i „preklapanja“ preporuka je bojiti postupno zamišljene segmente površine tako da sljedeće blokove obojite prije nego što se prethodni osuše.

Redoslijed kojim ličite prostorije uvijek je od vrha prema dnu, što znači da započinjete sa stropom i nastavljate sa zidovima. Kad ličite stropove, najprije valja kistom precizno obojiti rubove.
Bojenje stropa je lakše valjkom s produženom drškom nego s ličilačkih ljestava koje preporučamo samo profesionalcima.
Uvijek započnite od kuta i najužeg dijela prostorije. Nastavite s pokretima valjka „naprijed- nazad“ dok ne prijeđete cijelu površinu.
Nakon što se strop osuši, možete nastaviti s bojanjem zidova. Najprije četkom obojite kutove, rubove uz strop i površine uz drvene okvire. Nakon toga obojite cijelu površinu, ali uvijek od stropa prema podu.
Jedna od osnovnih početničkih grešaka kod ličenja je nanošenje previše boje na zidove.
Nakon prvog nanosa boje, sve eventualne nedostatke ili djelove koje ste „preskočili“ popravite drugim nanosom, jer sve više od dva nanosa boje, uništit će vaše snove o jednostavnom i ugodnom užitku u uređenju vlastita prostora.
Preporuka je boju procijediti kako biste bili sigurni da nema eventualnih onečišćenja i to najbolje kroz žensku najlonsku čarapu , a zatim dobro promiješati i ako se razrjeđuje, obavezno se držati uputa proizvođača o omjerima vode i boje.

Dom Gradnja

Izdvojene tvrtke

Decorum d.o.o.

Mi smo tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i građenjem montažnih niskoenergetskih kuća. Pored građenja nisko energetskih kuća proizvodimo razne vrste i oblike mozaik podova. Naši zaposlenici su visoko obrazovani stručni djelatnici koji će Vam ponuditi optimalno rješenje u skladu sa Vašim željama.

opširnije
Agatić d.o.o.

Izrada, montaža i pokrivanje krovišta i nadstrešnica. Krovišta pokrivamo sa svim vrstama pokrova. Postavljamo izolacije na krovišta. Izrađujemo drvene kuće. Ovlašteni smo monteri krovnih prozora Velux i Roto. Izrada gromobranskih instalacija. Posjedujemo odobrenje za rad na spomenicima kulture, te licencu I-IV kategorije za tesarske, krovopokrivačke i limarske radove.

opširnije
Callegari

Callegari, talijanska škola mode i dizajna od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna. Školu su osnovali Talijani Franko Polo i Ivana Dalfiume pod okriljem Callegari škole Treviso iz Italije, kasnije poznatom kao Istituti Callegari. Danas naša škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

opširnije
Zovko Parketi

Stručni savjeti oko izbora odgovarajućeg drvenog poda u skladu sa Vašim zahtjevima i mogućnostima Restauracija starih drvenih podova Kvalitetno izvođenje radova Primjena suvremenih strojeva te ugradnja kvalitetnih i provjerenih materijala Garancija na izvođenje radova i ugrađene materijale Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu omogućava nam da udovoljimo svim zahtjevima suvremenih životnih i radnih prostora Obiteljske kuće i stanovi Poslovni i ugostiteljski prostori Obratite nam se s punim povjerenjem!

opširnije
Špurga

Stolarija Špurga svoje početke bilježi 1993 godine u malom proizvodnom prostoru u Županji. Nakon osnivanja poduzetničkih zona, ulazimo u investiciju oko kupovine parcele u poslovnoj zoni "Ambarine" u Gradištu. u 2007 godini počima izgradnja proizvodne hale i sušare. Proizvodni program: Ulazna i sobna vrata Stepeništa Interijeri sa naglaskom na osobnost i stil Svi naši proizvodi izrađuju se iz najkvalitetnijih vrsta drva, a naj češće su to domaće vrste kao što su hrast i jasen sa porijeklom iz FSC potvrđenih šuma. Stolarija Špurga posjeduje ISO 9001/2008 standard, sustav kontrole kvalitete procesa i proizvoda.

opširnije
Bazgin d.o.o.

Iskustvo je garancija naše kvalitete. Mi smo tvrtka koja čvrsto stoji iza obavljenog posla, uz garanciju kvalitete koju smo stekli iskustvom. Specijalizirani smo za fotonaponske sisteme, solarne sustave i LED tehnologiju. Nudimo Vam projektiranje, montažu, održavanje, servis, i kvalitetne proizvode renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama. Naš tim sastoji se od školovanih i stručnih ljudi koji su Vam u mogućnosti pružiti podršku i kvalitetnu uslugu u što je moguće kraćem roku. Za sva Vaša pitanja stojimo Vam na raspologanju.

opširnije
Hidroterm

HIDROTERM, je specijalizirani obrt osnovan 30.06.1996. Sjedište obrta je u Krvavcu 2, Metkovića. Također imamo poslovnicu u Dubrovniku. Tijekom 15 godišnjeg rada na području dubrovačko-neretvanske županije obavili smo više poslova različite složnosti a na zadovoljstvo investitora. Obavljajući navedene radove pratili sam razvoj materijala i tehnologija te preuzimali najsavremenija dostignuća, pa shodno tome i sada koristim materijale te primjenjujem najsuvremenije metode ugradnje. Izvodimo hidroizolacije, termoizolacije i sanacije

opširnije
Plinoterm

Instalaterska radnja za plinska postrojenja "Plinoterm" uspješno posluje više od 25 godina na području Zagreba i cijele Hrvatske, a bavi se instaliranjem, servisiranjem i održavanjem kotlovnica, sustava centralnog grijanja, plinskih instalacija, instalacija ukapljenog i naftnog plina, te postavljanjem toplinskih stanica i sustava klimatizacije. Ovlašteni smo partner Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva. Dugogodišnja tradicija te više od 30 postrojenja i kotlovnica u našim referencama su jamstvo kvalitete usluga koje pružamo.

opširnije
Vodotehna

Tvrtka VODOTEHNA d.o.o. osnovana je 1996.godine, od samog početka poslovanja specijalizirani u prodaji na malo i veliko vodovodnog materijala, sanitarija, keramike, opreme za plin, grijanje i klimatizaciju. Tijekom godina VODOTEHNA je izrasla u ozbiljnog partnera u svim područjima svoje djelatnosti, tako da danas poslujemo na četri lokacije na području Republike Hrvatske, od čega su tri prodajna centra u Bjelovaru, Križevcima, Zadru te centralno distibutivno skladište u Bjelovaru. VODOTEHNA je orijentirana prema razvoju te se svake godine ulažu znatna sredstva u uređenje i proširenje izložbenih, skladišnih i distributivnih kapaciteta te proširenje asortimana roba, sukladno svjetskim trendovima i tehnologijama s naglaskom na kvalitetu proizvoda. Posjetite nas, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe!!!

opširnije
Placenta d.o.o.

Naša osnovna djelatnost je staklo i proizvodi od stakla kao i uokvirenje slika ,fotografija,ogledala, goblena i ostalo. Svi naši proizvodi proizvedeni su od najkvalitetnijih materijala i elemenata dostpnih na tržištu RH. Placenta d.o.o je u mogučnosti zadovoljiti potrebe malih i velikih projekata,kao i specifične zahtjeve projektirane , razvijene i ugrađene specijalno prema vašim željama.

opširnije
Mal-Gal

Obrtništvo MAL - GAL Građevinarstvo osnovano je 1991 godine. MAL-GAL je zahvaljujući dobrim poslovnim investicijama izrastao u veliki obrt koji zapošljava kvalificirane građevinske radnike, zidare, tesare, armirače i diplomirane inženjere građevine. Već nekoliko godina sami investiramo u izgradnju građevinskih objekata. Ako kupujete ili planirate graditi - adaptirati građevinski objekt provjerite nas dali je istina da našim investitorima gradimo po europskim normama i standardima te nudimo najvišu uslugu u zadanim rokovima.

opširnije
Confirmat d.o.o.

Confirmat d.o.o. Izrada namještaja po mjeri

opširnije
INTERMONT

Spušteni stropovi, pregradni zidovi, suha žbuka, obloge zidova, uređenje potkrovlja, suhi estrih- pod, štukature Orac Decor, indirektna rasvjeta, „zvjezdano nebo“, radovi sa Knauf, Rigips, Placo, Lafarge, Promat, Fermacell, Wedi pločama, mineralni stropovi Amf, Armstrong, Owa, lamel metalni stropovi Hunter Douglas, klizna vrata, obloge kamina,...

opširnije
Egle

Tvrtka Egle dizajn već 20-tak godina bavi se prodajom i ugradnjom staklene opeke. Staklenu opeku gradimo suhom gradnjom – Sustav Ezylay u silikonu koji je jedini certificirani sustav. Danas staklenu opeku možete naći u raznim dizajnim, bojama i veličinama. Njena primjena proširila se na tuš kabine, šankove, balkonske i stubišne ograde i sl. Zadnje dvije godine na tržištu smo konkurentni novim proizvodima: unutarnjim staklenim stijenama, kliznim i zaokretnim staklenim vratima, polikarbonatima i kopelitom. Egle dizajn jedini je centar i glavni zastupnik za staklenu opeku na hrvatskom tržištu. Vaše ideje i želje, specijalizirani će majstori uz primjenu certificiranih sustava pretvoriti u stvarnost i za to garantirati dugogodišnjom garancijom.

opširnije
Uredi vrt

opširnije
Bazeni Jerkić

„Tvrtka JERKIĆ d.o.o., zastupnik francuske tvrtke "DESJOYAUX", europskog lidera na tržištu bazena, bavi se projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazena na području Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.“

opširnije
AT-Rasvjeta

A.T. Rasvjeta bavi se prodajom LED rasvjete i rasvjetnih tijela, te osvjetljenjem poslovnih i stambenih prostora. Večina proizvoda iz asortimana rasvjete napravljeno je u LED tehnologiji što znači duži vijek trajanja, smanjenje potrošnje električne energije, lijepši izgled te mnogo boja na izbor.

opširnije
Piramida Trumić d.o.o.

Građevinska firma "Piramida" sa sjedištem u Zagrebu (I.B.Mažuranić 1) prisutna je na hrvatskom tržištu visokogradnje i izvođenja objekata od 1992. godine. Firma nudi strankama kompletnu uslugu izvođenja svih vrsta radova u visokogradnji.

opširnije
Bukovinski

Tvornica parketa Bukovinski d.o.o. je tvrtka s višegodišnjom tradicijom u obradi drva i proizvodnji masivnog parketa. Tvrtka je nastala iz obiteljskog obrta kojeg je 1946. godine osnovao Mihalj Bukovinski. Kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije, kroz protekla desetljeća izgrađena je moderna pilana, proizvodnja parketa, sušare i skladišta. Kvalitetu proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište na koje otpada 75% ukupne proizvodnje. Tvrtka je u privatnom vlasništvu sa registriranim temeljnim kapitalom u iznosu od 9.163.900,00 kn i danas je značajan faktor razvitka našeg kraja. Dugogodišnjim iskustvom i odabirom najboljih sirovina razvili smo proizvodnju kojom proizvodimo poznat i priznat proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Na vaše zadovoljstvo već smo dugi niz godina jedan od vodećih proizvođača parketa te pomno izabranog asortimana koji zadovoljava sve vaše male i velike želje.

opširnije
DUT Interijeri

Tvrtka smo u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1996. godine. Naša osnovna djelatnost je opremanje interijera, te veleprodaja i maloprodaja dekorativnih tkanina, zavjesa, vreća za sjedenje itd. . Tijekom godina uspješnog poslovanja, pokrenuli smo i razvili vlastitu proizvodnju, serijsku i po mjeri, velikog asortimana proizvoda prepoznatljivog dizajna koji će oplemeniti svaki prostor u kojem se nalaze.

opširnije
Viega

Viega je obiteljsko poduzeće u najboljem smislu riječi. Što je prije sto godina utemeljeno s dobrom vjerom u ideju i zdravi duh poduzeća, dalje se sistematski razvijalo generacijama. Uz stalno razvijanje glavnog područja djelovanja – instalacijske tehnike – naša je tvrtka kontinuirano rasla. Pritom su vrijednosti koje su karakterizirale generacije utemeljitelja vitalne kao i na početku. Hrabrost, strast i sklonost ka inovacijama su i danas temelji uspješne priče tvrtke Viega.

opširnije
PALUS PVC i ALU stolarija

PALUS je obiteljska tvrtka koja uspješno posluje već duži niz godina. Primarna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetne građevinske PVC i aluminijske stolarije u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem REHAU.

opširnije
PPS-Galeković

PPS Galeković vodeći je proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj, te godišnje proizvede preko 750.000m2 podova i parketa, i prerađuje preko 40.000m3 trupaca. Naših više od 200-tinjak zaposlenih djelatnika utjelovljuje preko 52. godine iskustva u obradi drva, te zajedničkim zalaganjem održavamo tradiciju obrade najboljeg slavonskog hrastovog, bukovog i jasenovog drva.

opširnije
Hortikultura Dažd

Hortikultura DAŽD - usluge uređivanje krajolika za izgradnju, održavanje i redizajniranje krajolika kao što su: parkovi i vrtovi za: privatne kuće i stambene zgrade zgrade javne i polujavne namjene (škole, bolnice, administrativne zgrade, crkve itd) općinsko zemljište (parkovi, zelene površine, groblja itd.) zelene površine uz autoceste (ceste, željezničke i tramvajske linije, vodene putove, luke) industrijske i komercijalne zgrade Savjetovanje: koje biljke saditi i u koje vrijeme koje biljke mogu imati utjecaja na vaše zdravstveno stanje (utjecaj na dišne puteve kako zdravih tako i bolesnih osoba u vašem užem okruženju) savjeti oko uljepšavanja okoliša kako bi se osjećali ugodno u okolišu u kojem boravite

opširnije
Vrca staklo d.o.o.

Tvrtka Vrca staklo d.o.o., osnovana 2011. godine, bavi se prodajom staklarskih proizvoda: staklene tuš kabine na mjeru, stakla za kuhinjske zidove, staklene ograde, staklene pregrade, staklena vrata, klizne i harmo stijenke, stakleni zimski vrtovi i nadstrešnice, staklene fasade, staklene stepenice i podovi, stakla za uređenje interijera (stolovi, police, ogledala,...).

opširnije