Ikea 21.8.2014 otvara svoja vrata

Više od polovice artikala bit će i do 50% jeftinije nego u Grazu

Ikea 21.8.2014 otvara svoja vrata

Čak 38.000 kvadrata površine, 340 zaposlenih, 9500 artikala te nekoliko stotina tisuća kataloga koje će u Zagrebu i okolici dobiti svako kućanstvo... samo su neke od impozantnih brojki najveće, a vjerojatno i najiščekivanije robne kuće Ikee u regiji, koja samo što nije otvorila svoja vrata. Što će ponuditi kupcima i posjetiteljima nadomak Zagreba, kada i po kojim cijenama te kakvi su dalji planovi Ikee Hrvatska samo su neke od tema o kojima smo razgovarali s njezinim direktorom Draganom Skaluševićem.

I, koliko je još ostalo do otvaranja?

Otvorenje je 21. kolovoza u 10 sati ujutro. Odradili smo zahtjevan posao u proteklom razdoblju i u finalnoj smo fazi dobivanja dozvola za objekt te uređivanja okoliša.

Što spremate za otvorenje?

Otvaranje robne kuće nama je kao prvi radni dan. Bit će veselije, s puno zabave. No sniženja cijena proizvoda zbog toga neće biti. Nemamo taj običaj, već se nadamo da ćemo posjetitelje i kupce zadovoljiti u smislu širokog asortimana i dobrih cijena koje traju cijelu godinu.

Što podrazumijevate pod dobrim cijenama?

Teško je to reći u prosjeku. Mi jesmo konkurentni cijenama, i to je cilj kompanije, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Osnova strategije cijena za otvorenje u Zagrebu bila su primanja naših budućih kupaca i potrošača, no proučavali smo i što se događa na tržištu i kako stoji konkurencija, a potom provjerili i Ikee u Italiji i Austriji. Uvjeren sam da smo napravili dobar domaći zadatak i da ćemo ispuniti obećanje o dobrom namještaju po pristupačnim cijenama. Manji dio asortimana bit će skuplji s obzirom na to da su uvozne cijene u RH drugačije nego u Austriji ili Italiji. U Austriji je, primjerice, PDV 20%, u Hrvatskoj 25%, dok je Ikea u Austriji više od 20 godina ulagala i investirala u neke kategorije i proizvode pa neke od njih može sniziti i ispod nabavne cijene. Ipak, u Hrvatskoj će biti čak 900 artikala i 50% jeftinijih nego u Austriji, oko 2100 proizvoda jeftinije bit će od 20 do 50%, 1700 njih od 10 do 20%, a do 10% oko 2350 artikala.

Jeste li spremni za navalu prvih mjeseci? Imate li dovoljno robe na lageru?

Naravno. Ovo je veliki objekat, a prema iskustvima s otvorenja drugih robnih kuća artikle koji se najviše prodaju i dodatno smo pojačali u skladištu. Zavisno o tržištu, na otvorenju bude od 10 do 30 tisuća posjetitelja.

Koliko ste uložili u zagrebačku?

U samu robnu kuću uložili smo 165 milijuna kuna, a u sve ostale investicije koje prate otvaranje njezino otvorenje oko 750 milijuna kuna. Govorimo o pripremi, planiranju i dizajniranju, infrastrukturi same robne kuće, zapošljavanju...

Na račun Ikee Hrvatska padale su optužbe kako joj je država različitim pogodnostima, prenamjenom zemljišta, premještanjem naplatnih kućica, komunalija, dala potporu od 500-tinjak milijuna kuna, što hrvatske tvrtke iz branše ni u snu ne mogu očekivati. Kako to komentirate?

Podsjećam da smo još 2008. kupili smo zemlju i planirali otvorenje prije tri godine. Nikakve privilegije nismo tražili niti smo ih dobili. Nama je samo važno da postoje transparentne i jasne procedure koje prate ovako velik projekt i investiciju. U sve u što smo uložili u infrastrukturi ostaje na korištenje lokalnoj zajednici. Isto tako, vjerujem će i država i lokalna zajednica imati i koristi od našeg dolaska ovdje. Tako da sam siguran da govorimo o dobroj situaciji za sve uključene.

S obzirom na to da je prvotno uz robnu kuću planiran i trgovački centar, jeste li od njega potpuno odustali?

Stav šoping-centar kompanije jest da će se pričekati 2015. i tada će odlučiti što dalje.

Koliko će Graz i Villezze izgubiti hrvatskim otvorenjem?

Računali smo da će Ikea u tim robnim kućama u kojima su kupovali Hrvati izgubiti oko 20 milijuna eura, koji će sada ostati u RH, ali će im to pomoći da se više fokusiraju na kupce na vlastitom tržištu.

Kolike prihode planirate u prvoj godini u Hrvatskoj? Koliko kupaca?

Bili bismo sretni s oko 60 milijuna eura i tri milijuna posjetitelja, što iz Hrvatske, što iz regije, BiH i većeg dijela Srbije. Koliko će pak kupaca biti, ovisit će o nama i našoj sposobnosti da prezentiramo svoj asortiman na pravi način i ponudimo atraktivne cijene.

A s koliko biste se tržišnog udjela zadovoljili?

Računamo na rast od 5% godišnje. Hrvatsko tržište namještaja vrijedno je oko 600 milijuna eura na godišnjoj razini, ali mi na njega ne gledamo kao na državu, nego kao na 60 minuta vožnje u radijusu oko robne kuće.

Što je to što Ikeu čini različitom od drugih konkurenata?

To je prije svega koncept. Naša je vizija ponuditi bolji svakodnevni život većini ljudi i zato stvaramo funkcionalan, dobro dizajniran i kvalitetan namještaj po pristupačnim cijenama. Kako bismo osigurali dostupnost većini ljudi, Ikea pronalazi najbolje materijale, partnere te isporučuje proizvode koji su pakirani u plosnate pakete koje je lako samostalno preuzeti u robnoj kući, prevesti do kuće i sastaviti. Kupci sudjeluju u smanjenju cijene proizvoda.

Jeste li dogovorili suradnju s nekim od hrvatskih dobavljača?

Tvin je naš dugogodišnji partner. Lani smo na inicijativu drvne industrije unutar HGK i Ikee održali sastanak s predstavnicima 20-ak kompanija. No zaključak je bio da je većina kompanija relativno mala za suradnju s Ikeom. Mi želimo surađivati s njima, no Ikea ne traži dobavljače samo za Zagreb nego za barem jednu veću regiju, ako ne i svijet. Zasad tako pregovaramo samo s požeškim Spin Valisom, koji ima velike kapacitete. No mnogi zaboravljaju da mi imamo dosta proizvoda i od plastike, kartona, metala, stakla... što je također prilika za neke proizvođače.

Gdje se uglavnom radi namještaj koji će kupovati Hrvati?

Većina još uvijek dolazi iz Europe, Švedske, Poljske, Njemačke, Italije i Rumunjske, oko 65%, a 30% iz Azije. Prije 7,5 godina Poljska je za nas proizvodila robe za nekoliko milijuna, a danas za više od milijarde eura i konkurentni su u cijelom svijetu, što bi i hrvatski proizvođači mogli biti u idućim godinama.

Kako komentirate zatvaranja dviju Kika uoči dolaska Ikee? Mislite li da se vi tome kumovali?

Ne, i žao mi je što se to događa. Konkurencija je svima dobrodošla da budemo agilniji, oštriji i jednostavniji, jasniji prema kupcima.

Kakvi su planovi Ikee do 2020. u Hrvatskoj i regiji?

Fokus nam je trenutačno na Zagrebu, ali želimo otvoriti i robnu kuću u Splitu, a u drugom naletu u Rijeci. Kolege traže adekvatna zemljišta, a 2017. ili 2018. počinje i usluga e-commerce, kojom će, primjerice, biti moguće i da kupac fizički dođe do robne kuće, a robu kupi putem mobitela. U Srbiji smo kupili zemljište i radimo na dobivanju potvrde unutar Ikee, u Sloveniji smo u fazi kupovanja zemljišta, a planiramo i robnu kuću u Bukureštu.

Kakav namještaj ima direktor Ikee u Hrvatskoj?

Pa to je kombinacija Ikeina namještaja iz raznih razdoblja mog života i drugih proizvođača. Neki komadi Ikeina namještaja sa mnom i mojom obitelji vidjeli su dosta svijeta i dosta su se selili, od Poljske, Češke do Srbije.

VL

 

Izdvojene tvrtke

PPS-Galeković

PPS Galeković vodeći je proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj, te godišnje proizvede preko 750.000m2 podova i parketa, i prerađuje preko 40.000m3 trupaca. Naših više od 200-tinjak zaposlenih djelatnika utjelovljuje preko 52. godine iskustva u obradi drva, te zajedničkim zalaganjem održavamo tradiciju obrade najboljeg slavonskog hrastovog, bukovog i jasenovog drva.

opširnije
Agatić d.o.o.

Izrada, montaža i pokrivanje krovišta i nadstrešnica. Krovišta pokrivamo sa svim vrstama pokrova. Postavljamo izolacije na krovišta. Izrađujemo drvene kuće. Ovlašteni smo monteri krovnih prozora Velux i Roto. Izrada gromobranskih instalacija. Posjedujemo odobrenje za rad na spomenicima kulture, te licencu I-IV kategorije za tesarske, krovopokrivačke i limarske radove.

opširnije
Bukovinski

Tvornica parketa Bukovinski d.o.o. je tvrtka s višegodišnjom tradicijom u obradi drva i proizvodnji masivnog parketa. Tvrtka je nastala iz obiteljskog obrta kojeg je 1946. godine osnovao Mihalj Bukovinski. Kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije, kroz protekla desetljeća izgrađena je moderna pilana, proizvodnja parketa, sušare i skladišta. Kvalitetu proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište na koje otpada 75% ukupne proizvodnje. Tvrtka je u privatnom vlasništvu sa registriranim temeljnim kapitalom u iznosu od 9.163.900,00 kn i danas je značajan faktor razvitka našeg kraja. Dugogodišnjim iskustvom i odabirom najboljih sirovina razvili smo proizvodnju kojom proizvodimo poznat i priznat proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Na vaše zadovoljstvo već smo dugi niz godina jedan od vodećih proizvođača parketa te pomno izabranog asortimana koji zadovoljava sve vaše male i velike želje.

opširnije
Vodotehna

Tvrtka VODOTEHNA d.o.o. osnovana je 1996.godine, od samog početka poslovanja specijalizirani u prodaji na malo i veliko vodovodnog materijala, sanitarija, keramike, opreme za plin, grijanje i klimatizaciju. Tijekom godina VODOTEHNA je izrasla u ozbiljnog partnera u svim područjima svoje djelatnosti, tako da danas poslujemo na četri lokacije na području Republike Hrvatske, od čega su tri prodajna centra u Bjelovaru, Križevcima, Zadru te centralno distibutivno skladište u Bjelovaru. VODOTEHNA je orijentirana prema razvoju te se svake godine ulažu znatna sredstva u uređenje i proširenje izložbenih, skladišnih i distributivnih kapaciteta te proširenje asortimana roba, sukladno svjetskim trendovima i tehnologijama s naglaskom na kvalitetu proizvoda. Posjetite nas, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe!!!

opširnije
Zovko Parketi

Stručni savjeti oko izbora odgovarajućeg drvenog poda u skladu sa Vašim zahtjevima i mogućnostima Restauracija starih drvenih podova Kvalitetno izvođenje radova Primjena suvremenih strojeva te ugradnja kvalitetnih i provjerenih materijala Garancija na izvođenje radova i ugrađene materijale Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu omogućava nam da udovoljimo svim zahtjevima suvremenih životnih i radnih prostora Obiteljske kuće i stanovi Poslovni i ugostiteljski prostori Obratite nam se s punim povjerenjem!

opširnije
Callegari

Callegari, talijanska škola mode i dizajna od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna. Školu su osnovali Talijani Franko Polo i Ivana Dalfiume pod okriljem Callegari škole Treviso iz Italije, kasnije poznatom kao Istituti Callegari. Danas naša škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

opširnije
Uredi vrt

opširnije
PALUS PVC i ALU stolarija

PALUS je obiteljska tvrtka koja uspješno posluje već duži niz godina. Primarna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetne građevinske PVC i aluminijske stolarije u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem REHAU.

opširnije
Bazgin d.o.o.

Iskustvo je garancija naše kvalitete. Mi smo tvrtka koja čvrsto stoji iza obavljenog posla, uz garanciju kvalitete koju smo stekli iskustvom. Specijalizirani smo za fotonaponske sisteme, solarne sustave i LED tehnologiju. Nudimo Vam projektiranje, montažu, održavanje, servis, i kvalitetne proizvode renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama. Naš tim sastoji se od školovanih i stručnih ljudi koji su Vam u mogućnosti pružiti podršku i kvalitetnu uslugu u što je moguće kraćem roku. Za sva Vaša pitanja stojimo Vam na raspologanju.

opširnije
Piramida Trumić d.o.o.

Građevinska firma "Piramida" sa sjedištem u Zagrebu (I.B.Mažuranić 1) prisutna je na hrvatskom tržištu visokogradnje i izvođenja objekata od 1992. godine. Firma nudi strankama kompletnu uslugu izvođenja svih vrsta radova u visokogradnji.

opširnije
Hidroterm

HIDROTERM, je specijalizirani obrt osnovan 30.06.1996. Sjedište obrta je u Krvavcu 2, Metkovića. Također imamo poslovnicu u Dubrovniku. Tijekom 15 godišnjeg rada na području dubrovačko-neretvanske županije obavili smo više poslova različite složnosti a na zadovoljstvo investitora. Obavljajući navedene radove pratili sam razvoj materijala i tehnologija te preuzimali najsavremenija dostignuća, pa shodno tome i sada koristim materijale te primjenjujem najsuvremenije metode ugradnje. Izvodimo hidroizolacije, termoizolacije i sanacije

opširnije
Decorum d.o.o.

Mi smo tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i građenjem montažnih niskoenergetskih kuća. Pored građenja nisko energetskih kuća proizvodimo razne vrste i oblike mozaik podova. Naši zaposlenici su visoko obrazovani stručni djelatnici koji će Vam ponuditi optimalno rješenje u skladu sa Vašim željama.

opširnije
Viega

Viega je obiteljsko poduzeće u najboljem smislu riječi. Što je prije sto godina utemeljeno s dobrom vjerom u ideju i zdravi duh poduzeća, dalje se sistematski razvijalo generacijama. Uz stalno razvijanje glavnog područja djelovanja – instalacijske tehnike – naša je tvrtka kontinuirano rasla. Pritom su vrijednosti koje su karakterizirale generacije utemeljitelja vitalne kao i na početku. Hrabrost, strast i sklonost ka inovacijama su i danas temelji uspješne priče tvrtke Viega.

opširnije
Bazeni Jerkić

„Tvrtka JERKIĆ d.o.o., zastupnik francuske tvrtke "DESJOYAUX", europskog lidera na tržištu bazena, bavi se projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazena na području Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.“

opširnije
Egle

Tvrtka Egle dizajn već 20-tak godina bavi se prodajom i ugradnjom staklene opeke. Staklenu opeku gradimo suhom gradnjom – Sustav Ezylay u silikonu koji je jedini certificirani sustav. Danas staklenu opeku možete naći u raznim dizajnim, bojama i veličinama. Njena primjena proširila se na tuš kabine, šankove, balkonske i stubišne ograde i sl. Zadnje dvije godine na tržištu smo konkurentni novim proizvodima: unutarnjim staklenim stijenama, kliznim i zaokretnim staklenim vratima, polikarbonatima i kopelitom. Egle dizajn jedini je centar i glavni zastupnik za staklenu opeku na hrvatskom tržištu. Vaše ideje i želje, specijalizirani će majstori uz primjenu certificiranih sustava pretvoriti u stvarnost i za to garantirati dugogodišnjom garancijom.

opširnije
DUT Interijeri

Tvrtka smo u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1996. godine. Naša osnovna djelatnost je opremanje interijera, te veleprodaja i maloprodaja dekorativnih tkanina, zavjesa, vreća za sjedenje itd. . Tijekom godina uspješnog poslovanja, pokrenuli smo i razvili vlastitu proizvodnju, serijsku i po mjeri, velikog asortimana proizvoda prepoznatljivog dizajna koji će oplemeniti svaki prostor u kojem se nalaze.

opširnije
Hortikultura Dažd

Hortikultura DAŽD - usluge uređivanje krajolika za izgradnju, održavanje i redizajniranje krajolika kao što su: parkovi i vrtovi za: privatne kuće i stambene zgrade zgrade javne i polujavne namjene (škole, bolnice, administrativne zgrade, crkve itd) općinsko zemljište (parkovi, zelene površine, groblja itd.) zelene površine uz autoceste (ceste, željezničke i tramvajske linije, vodene putove, luke) industrijske i komercijalne zgrade Savjetovanje: koje biljke saditi i u koje vrijeme koje biljke mogu imati utjecaja na vaše zdravstveno stanje (utjecaj na dišne puteve kako zdravih tako i bolesnih osoba u vašem užem okruženju) savjeti oko uljepšavanja okoliša kako bi se osjećali ugodno u okolišu u kojem boravite

opširnije
INTERMONT

Spušteni stropovi, pregradni zidovi, suha žbuka, obloge zidova, uređenje potkrovlja, suhi estrih- pod, štukature Orac Decor, indirektna rasvjeta, „zvjezdano nebo“, radovi sa Knauf, Rigips, Placo, Lafarge, Promat, Fermacell, Wedi pločama, mineralni stropovi Amf, Armstrong, Owa, lamel metalni stropovi Hunter Douglas, klizna vrata, obloge kamina,...

opširnije
Placenta d.o.o.

Naša osnovna djelatnost je staklo i proizvodi od stakla kao i uokvirenje slika ,fotografija,ogledala, goblena i ostalo. Svi naši proizvodi proizvedeni su od najkvalitetnijih materijala i elemenata dostpnih na tržištu RH. Placenta d.o.o je u mogučnosti zadovoljiti potrebe malih i velikih projekata,kao i specifične zahtjeve projektirane , razvijene i ugrađene specijalno prema vašim željama.

opširnije
Plinoterm

Instalaterska radnja za plinska postrojenja "Plinoterm" uspješno posluje više od 25 godina na području Zagreba i cijele Hrvatske, a bavi se instaliranjem, servisiranjem i održavanjem kotlovnica, sustava centralnog grijanja, plinskih instalacija, instalacija ukapljenog i naftnog plina, te postavljanjem toplinskih stanica i sustava klimatizacije. Ovlašteni smo partner Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva. Dugogodišnja tradicija te više od 30 postrojenja i kotlovnica u našim referencama su jamstvo kvalitete usluga koje pružamo.

opširnije
AT-Rasvjeta

A.T. Rasvjeta bavi se prodajom LED rasvjete i rasvjetnih tijela, te osvjetljenjem poslovnih i stambenih prostora. Večina proizvoda iz asortimana rasvjete napravljeno je u LED tehnologiji što znači duži vijek trajanja, smanjenje potrošnje električne energije, lijepši izgled te mnogo boja na izbor.

opširnije
Confirmat d.o.o.

Confirmat d.o.o. Izrada namještaja po mjeri

opširnije
Špurga

Stolarija Špurga svoje početke bilježi 1993 godine u malom proizvodnom prostoru u Županji. Nakon osnivanja poduzetničkih zona, ulazimo u investiciju oko kupovine parcele u poslovnoj zoni "Ambarine" u Gradištu. u 2007 godini počima izgradnja proizvodne hale i sušare. Proizvodni program: Ulazna i sobna vrata Stepeništa Interijeri sa naglaskom na osobnost i stil Svi naši proizvodi izrađuju se iz najkvalitetnijih vrsta drva, a naj češće su to domaće vrste kao što su hrast i jasen sa porijeklom iz FSC potvrđenih šuma. Stolarija Špurga posjeduje ISO 9001/2008 standard, sustav kontrole kvalitete procesa i proizvoda.

opširnije
Mal-Gal

Obrtništvo MAL - GAL Građevinarstvo osnovano je 1991 godine. MAL-GAL je zahvaljujući dobrim poslovnim investicijama izrastao u veliki obrt koji zapošljava kvalificirane građevinske radnike, zidare, tesare, armirače i diplomirane inženjere građevine. Već nekoliko godina sami investiramo u izgradnju građevinskih objekata. Ako kupujete ili planirate graditi - adaptirati građevinski objekt provjerite nas dali je istina da našim investitorima gradimo po europskim normama i standardima te nudimo najvišu uslugu u zadanim rokovima.

opširnije
Vrca staklo d.o.o.

Tvrtka Vrca staklo d.o.o., osnovana 2011. godine, bavi se prodajom staklarskih proizvoda: staklene tuš kabine na mjeru, stakla za kuhinjske zidove, staklene ograde, staklene pregrade, staklena vrata, klizne i harmo stijenke, stakleni zimski vrtovi i nadstrešnice, staklene fasade, staklene stepenice i podovi, stakla za uređenje interijera (stolovi, police, ogledala,...).

opširnije