Kuhinjske radne plohe

Razmislite prije kupnje...

Kuhinjske radne plohe

Pri izboru kuhinjskih radnih ploha pored onoga estetskoga važno je obratiti pozornost i na nekoliko ostalih aspekata, nekada bitnijih od samoga vizualnoga i estetskog dojma. Kod kuhinjskih radnih ploha koje svojom površinskom obradom i dizajnom, uvijek možete prilagoditi raznim kombinacijama i kuhinjskim elementima važno je odabrati onu vrstu materijala koja će u potpunosti zadovoljiti praktične, sigurnosne i higijenske uvjete.
Danas na tržištu možete naći radne plohe izrađene od kamena, drveta, medijapana, nehrđajućeg čelika, kompozitnih materijala, pa čak i stakla. Svaki od navedenih materijala ima određene prednosti, odnosno nedostatke u odnosu na ostale, pa je prilikom izbora materijala od kojega ćete montirati i postaviti radnu plohu uputno informirati se o karakteristikama pojedinog materijala.

Ukoliko ste praktičar i svakodnevno kuhate i navikli ste vrelo posuđe sa štednjaka odlagati na radnu plohu, a financije vam nisu nikakav problem, u tom je slučaju poželjno da ona bude od granitnog kamena.
Ukoliko ne želite brinuti oko bakterija koje se skupljaju i množe u kuhinjama i namirnicama koje spremate, tada razmislite o radnoj plohi od nehrđajućeg čelika (Inoxa), a ako želite da vaša kuhinja odiše prirodnom toplinom svakako ćete odabrati drvenu radnu plohu.

U nastavku vam donosimo nekoliko pojednostavljenih i osnovnih karakteristika materijala koji se na našem tržištu najčešće nude kao izbor za kuhinjske, ali i ostale radne plohe.

Drvene radne plohe pogodne su za sve kuhinje, lako se održavaju i čiste, ali vremenom nastanu mrlje i oštećenja od vode ili tekućina kojima se služimo u kućanstvu. Osjetljivije su na pojačanu toplinu od ostalih materijala. Dobrodošle su u svakoj kuhinji jer drvo ipak isijava posebnom toplinom, a mogu se elegantno kombinirati i s ostalim materijalima kao što je nehrđajući čelik ili staklo. Prednost drvenih radnih ploha nad ostalim materijalima je i njegova fleksibilnost, tj. lakoća obrade i samo postavljanje, i uz redovito održavanje vijek trajanja im je doista dug.

Radne plohe od kompozitnog materijala u posljednje vrijeme sve više plijene pažnju i ulaze u sve više kuhinja.Umjetni je to materijal poznat pod više naziva kao; Corian, Kerrock ili Geta Core, čiji su osnovni sastojci aluminijev hidroksid i polimerno vezivo na bazi akrila. Obrada je slična kao i kod drvenih radnih ploha, tj. kao kod mekanijih metala, a može se obrađivati i toplinski. To je homogen, gladak, neporozan i dugotrajan materijal koji se na tržištu javlja u svim bojama i nijansama pogodan za sve kuhinje, ali i za širu komercijalnu namjenu kao što su hoteli, zdravstvene ustanove, trgovine itd.
Spojevi se lijepe ljepilima u boji plohe,koji se i ne vide, što omogućuje i raznolik dijapazon oblikovanja i uporabe ovoga materijala.
Zahtjeva urednost i redovito čišćenje kako bi se izbjegle mrlje na samoj boji. Ne preporuča se izlagati visokim temperaturama kao i kod drvenih radnih ploha. Jednostavan je za održavanje, a manja oštećenja mogu se relativno lagano otkloniti.

Radne plohe od nehrđajućeg čelika (INOX)
, od kojega su izrađene plohe oko samog sudopera, pećnica i ostalih mjesta gdje se priprema hrana, koriste se najčešće u ugostiteljstvu. Vrlo su otporne na visoke temperature, vodu, kiseline. Najbolje ih je kombinirati s nekim drugim materijalima kako bi čelik donekle izgubio svoj hladan izgled.
Velika prednost nehrđajućeg čelika nad ostalim materijalima je jednostavno održavanje tekućinama za nehrđajući čelik, a plohe premazane blagim dječjim uljem uvijek izgledaju sviježe i novo.
Inox je svojim karakteristikama ušao u gotovo sve grane industrijske proizvodnje sa gotovo neograničenim mogućnostima i spektrom proizvoda.

Laminatne radne plohe dosta su primjenjive, a odlikuju se jednostavnošću, i jedan je od glavnih „lažnjaka“ kad treba oponašati skuplje i kvalitetnije materijale. S obzirom na specifičnost materijala, izrade i površinske obrade same plohe, veoma se lako mogu uklopiti kako u moderne, tako i u tradicionalne kuhinje.
Lako se čiste i održavaju, najčešće običnom vodom ili blagim deterdžentom. Prednost pred ostalim materijalima im je jednostavna ugradnja, niža cijena i velika mogućnost kombiniranja s ostalim materijalima i pokućstvom, dok im se zamjera neotpornost na toplinu, paru, vodu, ali i lakše se oštećuju od ostalih pa im je i životni vijek dosta kraći.
Gotovo idealne za kuhinje domaćica koje se radije pouzdaju u restorane nego u svoje sposobnosti pripreme hrane.

Kamene radne plohe izrađene od granitnog kamena nisu nikakva novost u modernom dizajnu radnih i drugih površina u kuhinjama, ali i ugostiteljskim objektima.
Takve su plohe masivne, tvrde i čvrste, a ima ih od ružičaste do tamnosive boje što ovisi o kemijskom i mineralnom sastavu kamena.
Svakako je najbolji i najkvalitetniji prirodni materijal od svih gore navedenih, koji može podnijeti doista visoke temperature,uvijek moderan i uklapa se u sve kuhinje, pa stoga i cijena granitnih radnih ploha ulazi u sferu luksuznih.
Veoma jednostavan za održavanje uz pomoć blagih deterdženata, a jedinu zamjerku možemo naći u povećanoj osjetljivosti na vina i namirnice koje sadrže citruse, ali s pravovremenim i redovitim čišćenjem i održavanjem imate radnu plohu koja će vas nadživjeti.
 

Dom Gradnja

Izdvojene tvrtke

PALUS PVC i ALU stolarija

PALUS je obiteljska tvrtka koja uspješno posluje već duži niz godina. Primarna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetne građevinske PVC i aluminijske stolarije u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem REHAU.

opširnije
AT-Rasvjeta

A.T. Rasvjeta bavi se prodajom LED rasvjete i rasvjetnih tijela, te osvjetljenjem poslovnih i stambenih prostora. Večina proizvoda iz asortimana rasvjete napravljeno je u LED tehnologiji što znači duži vijek trajanja, smanjenje potrošnje električne energije, lijepši izgled te mnogo boja na izbor.

opširnije
Egle

Tvrtka Egle dizajn već 20-tak godina bavi se prodajom i ugradnjom staklene opeke. Staklenu opeku gradimo suhom gradnjom – Sustav Ezylay u silikonu koji je jedini certificirani sustav. Danas staklenu opeku možete naći u raznim dizajnim, bojama i veličinama. Njena primjena proširila se na tuš kabine, šankove, balkonske i stubišne ograde i sl. Zadnje dvije godine na tržištu smo konkurentni novim proizvodima: unutarnjim staklenim stijenama, kliznim i zaokretnim staklenim vratima, polikarbonatima i kopelitom. Egle dizajn jedini je centar i glavni zastupnik za staklenu opeku na hrvatskom tržištu. Vaše ideje i želje, specijalizirani će majstori uz primjenu certificiranih sustava pretvoriti u stvarnost i za to garantirati dugogodišnjom garancijom.

opširnije
INTERMONT

Spušteni stropovi, pregradni zidovi, suha žbuka, obloge zidova, uređenje potkrovlja, suhi estrih- pod, štukature Orac Decor, indirektna rasvjeta, „zvjezdano nebo“, radovi sa Knauf, Rigips, Placo, Lafarge, Promat, Fermacell, Wedi pločama, mineralni stropovi Amf, Armstrong, Owa, lamel metalni stropovi Hunter Douglas, klizna vrata, obloge kamina,...

opširnije
Hidroterm

HIDROTERM, je specijalizirani obrt osnovan 30.06.1996. Sjedište obrta je u Krvavcu 2, Metkovića. Također imamo poslovnicu u Dubrovniku. Tijekom 15 godišnjeg rada na području dubrovačko-neretvanske županije obavili smo više poslova različite složnosti a na zadovoljstvo investitora. Obavljajući navedene radove pratili sam razvoj materijala i tehnologija te preuzimali najsavremenija dostignuća, pa shodno tome i sada koristim materijale te primjenjujem najsuvremenije metode ugradnje. Izvodimo hidroizolacije, termoizolacije i sanacije

opširnije
Bazeni Jerkić

„Tvrtka JERKIĆ d.o.o., zastupnik francuske tvrtke "DESJOYAUX", europskog lidera na tržištu bazena, bavi se projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazena na području Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.“

opširnije
Confirmat d.o.o.

Confirmat d.o.o. Izrada namještaja po mjeri

opširnije
Viega

Viega je obiteljsko poduzeće u najboljem smislu riječi. Što je prije sto godina utemeljeno s dobrom vjerom u ideju i zdravi duh poduzeća, dalje se sistematski razvijalo generacijama. Uz stalno razvijanje glavnog područja djelovanja – instalacijske tehnike – naša je tvrtka kontinuirano rasla. Pritom su vrijednosti koje su karakterizirale generacije utemeljitelja vitalne kao i na početku. Hrabrost, strast i sklonost ka inovacijama su i danas temelji uspješne priče tvrtke Viega.

opširnije
Mal-Gal

Obrtništvo MAL - GAL Građevinarstvo osnovano je 1991 godine. MAL-GAL je zahvaljujući dobrim poslovnim investicijama izrastao u veliki obrt koji zapošljava kvalificirane građevinske radnike, zidare, tesare, armirače i diplomirane inženjere građevine. Već nekoliko godina sami investiramo u izgradnju građevinskih objekata. Ako kupujete ili planirate graditi - adaptirati građevinski objekt provjerite nas dali je istina da našim investitorima gradimo po europskim normama i standardima te nudimo najvišu uslugu u zadanim rokovima.

opširnije
Piramida Trumić d.o.o.

Građevinska firma "Piramida" sa sjedištem u Zagrebu (I.B.Mažuranić 1) prisutna je na hrvatskom tržištu visokogradnje i izvođenja objekata od 1992. godine. Firma nudi strankama kompletnu uslugu izvođenja svih vrsta radova u visokogradnji.

opširnije
PPS-Galeković

PPS Galeković vodeći je proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj, te godišnje proizvede preko 750.000m2 podova i parketa, i prerađuje preko 40.000m3 trupaca. Naših više od 200-tinjak zaposlenih djelatnika utjelovljuje preko 52. godine iskustva u obradi drva, te zajedničkim zalaganjem održavamo tradiciju obrade najboljeg slavonskog hrastovog, bukovog i jasenovog drva.

opširnije
Hortikultura Dažd

Hortikultura DAŽD - usluge uređivanje krajolika za izgradnju, održavanje i redizajniranje krajolika kao što su: parkovi i vrtovi za: privatne kuće i stambene zgrade zgrade javne i polujavne namjene (škole, bolnice, administrativne zgrade, crkve itd) općinsko zemljište (parkovi, zelene površine, groblja itd.) zelene površine uz autoceste (ceste, željezničke i tramvajske linije, vodene putove, luke) industrijske i komercijalne zgrade Savjetovanje: koje biljke saditi i u koje vrijeme koje biljke mogu imati utjecaja na vaše zdravstveno stanje (utjecaj na dišne puteve kako zdravih tako i bolesnih osoba u vašem užem okruženju) savjeti oko uljepšavanja okoliša kako bi se osjećali ugodno u okolišu u kojem boravite

opširnije
Vodotehna

Tvrtka VODOTEHNA d.o.o. osnovana je 1996.godine, od samog početka poslovanja specijalizirani u prodaji na malo i veliko vodovodnog materijala, sanitarija, keramike, opreme za plin, grijanje i klimatizaciju. Tijekom godina VODOTEHNA je izrasla u ozbiljnog partnera u svim područjima svoje djelatnosti, tako da danas poslujemo na četri lokacije na području Republike Hrvatske, od čega su tri prodajna centra u Bjelovaru, Križevcima, Zadru te centralno distibutivno skladište u Bjelovaru. VODOTEHNA je orijentirana prema razvoju te se svake godine ulažu znatna sredstva u uređenje i proširenje izložbenih, skladišnih i distributivnih kapaciteta te proširenje asortimana roba, sukladno svjetskim trendovima i tehnologijama s naglaskom na kvalitetu proizvoda. Posjetite nas, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe!!!

opširnije
Placenta d.o.o.

Naša osnovna djelatnost je staklo i proizvodi od stakla kao i uokvirenje slika ,fotografija,ogledala, goblena i ostalo. Svi naši proizvodi proizvedeni su od najkvalitetnijih materijala i elemenata dostpnih na tržištu RH. Placenta d.o.o je u mogučnosti zadovoljiti potrebe malih i velikih projekata,kao i specifične zahtjeve projektirane , razvijene i ugrađene specijalno prema vašim željama.

opširnije
Callegari

Callegari, talijanska škola mode i dizajna od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna. Školu su osnovali Talijani Franko Polo i Ivana Dalfiume pod okriljem Callegari škole Treviso iz Italije, kasnije poznatom kao Istituti Callegari. Danas naša škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

opširnije
Zovko Parketi

Stručni savjeti oko izbora odgovarajućeg drvenog poda u skladu sa Vašim zahtjevima i mogućnostima Restauracija starih drvenih podova Kvalitetno izvođenje radova Primjena suvremenih strojeva te ugradnja kvalitetnih i provjerenih materijala Garancija na izvođenje radova i ugrađene materijale Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu omogućava nam da udovoljimo svim zahtjevima suvremenih životnih i radnih prostora Obiteljske kuće i stanovi Poslovni i ugostiteljski prostori Obratite nam se s punim povjerenjem!

opširnije
Agatić d.o.o.

Izrada, montaža i pokrivanje krovišta i nadstrešnica. Krovišta pokrivamo sa svim vrstama pokrova. Postavljamo izolacije na krovišta. Izrađujemo drvene kuće. Ovlašteni smo monteri krovnih prozora Velux i Roto. Izrada gromobranskih instalacija. Posjedujemo odobrenje za rad na spomenicima kulture, te licencu I-IV kategorije za tesarske, krovopokrivačke i limarske radove.

opširnije
Bukovinski

Tvornica parketa Bukovinski d.o.o. je tvrtka s višegodišnjom tradicijom u obradi drva i proizvodnji masivnog parketa. Tvrtka je nastala iz obiteljskog obrta kojeg je 1946. godine osnovao Mihalj Bukovinski. Kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije, kroz protekla desetljeća izgrađena je moderna pilana, proizvodnja parketa, sušare i skladišta. Kvalitetu proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište na koje otpada 75% ukupne proizvodnje. Tvrtka je u privatnom vlasništvu sa registriranim temeljnim kapitalom u iznosu od 9.163.900,00 kn i danas je značajan faktor razvitka našeg kraja. Dugogodišnjim iskustvom i odabirom najboljih sirovina razvili smo proizvodnju kojom proizvodimo poznat i priznat proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Na vaše zadovoljstvo već smo dugi niz godina jedan od vodećih proizvođača parketa te pomno izabranog asortimana koji zadovoljava sve vaše male i velike želje.

opširnije
Bazgin d.o.o.

Iskustvo je garancija naše kvalitete. Mi smo tvrtka koja čvrsto stoji iza obavljenog posla, uz garanciju kvalitete koju smo stekli iskustvom. Specijalizirani smo za fotonaponske sisteme, solarne sustave i LED tehnologiju. Nudimo Vam projektiranje, montažu, održavanje, servis, i kvalitetne proizvode renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama. Naš tim sastoji se od školovanih i stručnih ljudi koji su Vam u mogućnosti pružiti podršku i kvalitetnu uslugu u što je moguće kraćem roku. Za sva Vaša pitanja stojimo Vam na raspologanju.

opširnije
DUT Interijeri

Tvrtka smo u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1996. godine. Naša osnovna djelatnost je opremanje interijera, te veleprodaja i maloprodaja dekorativnih tkanina, zavjesa, vreća za sjedenje itd. . Tijekom godina uspješnog poslovanja, pokrenuli smo i razvili vlastitu proizvodnju, serijsku i po mjeri, velikog asortimana proizvoda prepoznatljivog dizajna koji će oplemeniti svaki prostor u kojem se nalaze.

opširnije
Vrca staklo d.o.o.

Tvrtka Vrca staklo d.o.o., osnovana 2011. godine, bavi se prodajom staklarskih proizvoda: staklene tuš kabine na mjeru, stakla za kuhinjske zidove, staklene ograde, staklene pregrade, staklena vrata, klizne i harmo stijenke, stakleni zimski vrtovi i nadstrešnice, staklene fasade, staklene stepenice i podovi, stakla za uređenje interijera (stolovi, police, ogledala,...).

opširnije
Špurga

Stolarija Špurga svoje početke bilježi 1993 godine u malom proizvodnom prostoru u Županji. Nakon osnivanja poduzetničkih zona, ulazimo u investiciju oko kupovine parcele u poslovnoj zoni "Ambarine" u Gradištu. u 2007 godini počima izgradnja proizvodne hale i sušare. Proizvodni program: Ulazna i sobna vrata Stepeništa Interijeri sa naglaskom na osobnost i stil Svi naši proizvodi izrađuju se iz najkvalitetnijih vrsta drva, a naj češće su to domaće vrste kao što su hrast i jasen sa porijeklom iz FSC potvrđenih šuma. Stolarija Špurga posjeduje ISO 9001/2008 standard, sustav kontrole kvalitete procesa i proizvoda.

opširnije
Decorum d.o.o.

Mi smo tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i građenjem montažnih niskoenergetskih kuća. Pored građenja nisko energetskih kuća proizvodimo razne vrste i oblike mozaik podova. Naši zaposlenici su visoko obrazovani stručni djelatnici koji će Vam ponuditi optimalno rješenje u skladu sa Vašim željama.

opširnije
Plinoterm

Instalaterska radnja za plinska postrojenja "Plinoterm" uspješno posluje više od 25 godina na području Zagreba i cijele Hrvatske, a bavi se instaliranjem, servisiranjem i održavanjem kotlovnica, sustava centralnog grijanja, plinskih instalacija, instalacija ukapljenog i naftnog plina, te postavljanjem toplinskih stanica i sustava klimatizacije. Ovlašteni smo partner Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva. Dugogodišnja tradicija te više od 30 postrojenja i kotlovnica u našim referencama su jamstvo kvalitete usluga koje pružamo.

opširnije
Uredi vrt

opširnije