Preporod okućnice sa 4 zahvata

Ulaz u kuću, ograda na balkonu, terasasti vrt i pješčanik – sve možete sami

Preporod okućnice sa 4 zahvata

Nekoliko manjih zahvata od Vaše će okućnice stvoriti kvalitetniji prostor. Na užitak djeci, domaćinima i gostima. U nastavku teksta pogledajte aktivnosti kojima bi se mogli baviti ovog ljeta i načine na koje ove simpatične projekte možete sami jednostavno izvesti i realizirati.

Zahvat 1. - Kakav ulaz takvi domaćini


Potrudite se da Vam ulaz u kuću odaje pozitivan dojam. Tako ćete i sami o sebi dobro misliti. Predlažemo jednostavno i jeftino rješenje – zid od Ytonga!

 

Ulaz u kuću štiti vrata


Najčešći način na koji se ulazi u kuće su vrata «nalijepljena» na fasadu. Bez uvučene niše ili na neki drugi način zaštićena, doimaju se krhko, nebranjeno, gotovo kao na vjetrometini.


Običan, jednostavan zid napravljen od Ytong ploča (jer nije nosiv) koji se nadvija i iznad vrata učinit će razliku kao na slici. Vizualno i fizički odvojio je garažu od ulaza u kuću, zaštitio ulaz od vjetrova i kiše, te stvorio intimniji dojam. Odabir kontrastne boje tome je dodatno doprinio.


Za zidanje će Vam biti potrebne Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 ili 15 cm, Ytong tankoslojni mort, te preporučeni alati, o kojima se informirajte ovdje. Kako se gradi zid od Ytonga pogledajte ovdje, a o završnoj obradi detaljno pročitajte na ovome mjestu.

Zahvat 2. - Ogradom ukrasite dom – nek' ne bude «zadnja rupa na svirali»


Na novoizgrađenim objektima u Hrvatskoj može se primijetiti kako su često fasade završene, a balkonske konzole i dalje «zjape» nezaštićene što je veliki rizik, osobito ako u tom objektu živi obitelj s malom djecom.


Ovaj se izazov u kratkome vremenu i s malo novca može riješiti izgradnjom čvrste balkonske ograde od Ytong ploča. Pogledajte ovdje vrlo detaljne upute kvalificiranih majstora.Ograde od Ytong ploča, preporučljive debljina od 10 cm, zatim 12,5 , 15 ili 20 cm, grade se kao i bilo koji tanji pregradni ili niži parapetni zid. Zidaju se Ytong tankoslojnim mortom koji se nanosi i na vertikalne spojeve ploča.
Ograde treba ukrutiti propisanim rasporedom malih vertikalnih serklaža, koji se na vrhu ograde povezuju bočno usidrenim horizontalnim armirano betonskim serklažem. Takve ograde mogu se gletati uz obvezno rabiciranje ili žbukati s fasadnim žbukama. O potrebnom alatu informirajte se ovdje.

 

Zahvat 3. -Terasasti vrt kao pozornica za odvijanje bajke u dvorištu

Kada imamo zemljište na padini lijepo će izgledati ako na nekome dijelu izgradimo terasasti vrt.. Projektiranje takvog vrta je prilično zahtjevan proces, ali daje fantastične rezultate. Dobro izveden, sa lijepim biljkama, te kvalitetnom rasvjetom, takav vrt može biti vrlo atraktivan jer je pogled na terase očaravajući.Počinje se s potpornim zidovima


Ovisno o veličini nagiba u Vašem vrtu isplanirajte koliko terasa namjeravate imati i gdje ćete sve postaviti potporne zidove i u kojem obliku. Zidajte Ytong blokovima većih dimenzija, od 20 ili 25 cm zbog sposobnosti takvog zida da zadržava količinu zemlje koju opasuje. Blokove spajate Ytong tankoslojnim mortom.


Kako biste mogli svladavati visinsku razliku u vrtu i saditi bilje na terasama bit će Vam potrebne i stepenice. Ako ih izvedete u skladu sa ritmom zidova, zajedno će stvoriti malu pozornicu za maštanje u ljetnim večerima. Više o projektu pročitajte ovdje.


Zahvat 4. - I na kraju...radost za djecu - pješčanik

 

Mnogi roditelji zaziru od puštanja svoje djece u javne pješčanike zbog bojazni da su onečišćeni. Predlažemo Vam da u svome dvorištu, na terasi ili balkonu napravite vlastiti. U prvome koraku odredite mjesto za pješčanik ovisno o prostoru koji Vam je na raspolaganju. Obratite pozornost na osunčanost. Prvo, zato da bi se pijesak mogao dobro prosušivati, a drugo, zato da možete djeci osigurati zaštitu od sunca za ljetnih dana.

Najbolje bi bilo kad biste pješčanik mogli izgraditi ispod nekog prikladnog drveta koji baca sjenu na njega u najkritičnijim satima, od 11 do 16. Pješčanik ne mora biti pravokutnog ili kvadratičnog izgleda. Može imati i zaobljene stranice ili biti posve kružan, a i dubina može varirati.


Za obrub pješčanika upotrijebite Ytong ploče debljine 10 cm, koje ćete postavljati okomito, ali dužom stranom položene na zemlju. Ploče spajajte/lijepite Ytong Dryfixom. Ako ćete graditi dublji pješčanik možete stavljati i drugi red ploča ili jednu ispiliti po pola pa će visina pješčanika biti jedna i pol ploča što je 37,5 cm.
Prije zidova, na budući pod pješčanika preporučamo postaviti podlogu od geotekstila koja će propuštati zrak i vlagu, ali ne i čestice zemlje ili pijeska i spriječiti izrastanje korova.

S obzirom da se Ytong ploče jako lijepo daju završno obrađivati brušenjem običnim brusnim papirom(pogledajte ovdje), gornje rubove pješčanikovog «zidića» možete zaobliti ili na njih montirati zaštitnu dasku koja će poslužiti i kao klupica za sjedenje. Zid i daske možete obojiti u kakve vesele, prikladne boje. Uključite i djecu u te aktivnosti.

Detalje ovih projekata potražite na renoviranje.hr

PR: YTONG
 

 

Izdvojene tvrtke

Špurga

Stolarija Špurga svoje početke bilježi 1993 godine u malom proizvodnom prostoru u Županji. Nakon osnivanja poduzetničkih zona, ulazimo u investiciju oko kupovine parcele u poslovnoj zoni "Ambarine" u Gradištu. u 2007 godini počima izgradnja proizvodne hale i sušare. Proizvodni program: Ulazna i sobna vrata Stepeništa Interijeri sa naglaskom na osobnost i stil Svi naši proizvodi izrađuju se iz najkvalitetnijih vrsta drva, a naj češće su to domaće vrste kao što su hrast i jasen sa porijeklom iz FSC potvrđenih šuma. Stolarija Špurga posjeduje ISO 9001/2008 standard, sustav kontrole kvalitete procesa i proizvoda.

opširnije
Bazgin d.o.o.

Iskustvo je garancija naše kvalitete. Mi smo tvrtka koja čvrsto stoji iza obavljenog posla, uz garanciju kvalitete koju smo stekli iskustvom. Specijalizirani smo za fotonaponske sisteme, solarne sustave i LED tehnologiju. Nudimo Vam projektiranje, montažu, održavanje, servis, i kvalitetne proizvode renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama. Naš tim sastoji se od školovanih i stručnih ljudi koji su Vam u mogućnosti pružiti podršku i kvalitetnu uslugu u što je moguće kraćem roku. Za sva Vaša pitanja stojimo Vam na raspologanju.

opširnije
Viega

Viega je obiteljsko poduzeće u najboljem smislu riječi. Što je prije sto godina utemeljeno s dobrom vjerom u ideju i zdravi duh poduzeća, dalje se sistematski razvijalo generacijama. Uz stalno razvijanje glavnog područja djelovanja – instalacijske tehnike – naša je tvrtka kontinuirano rasla. Pritom su vrijednosti koje su karakterizirale generacije utemeljitelja vitalne kao i na početku. Hrabrost, strast i sklonost ka inovacijama su i danas temelji uspješne priče tvrtke Viega.

opširnije
Hortikultura Dažd

Hortikultura DAŽD - usluge uređivanje krajolika za izgradnju, održavanje i redizajniranje krajolika kao što su: parkovi i vrtovi za: privatne kuće i stambene zgrade zgrade javne i polujavne namjene (škole, bolnice, administrativne zgrade, crkve itd) općinsko zemljište (parkovi, zelene površine, groblja itd.) zelene površine uz autoceste (ceste, željezničke i tramvajske linije, vodene putove, luke) industrijske i komercijalne zgrade Savjetovanje: koje biljke saditi i u koje vrijeme koje biljke mogu imati utjecaja na vaše zdravstveno stanje (utjecaj na dišne puteve kako zdravih tako i bolesnih osoba u vašem užem okruženju) savjeti oko uljepšavanja okoliša kako bi se osjećali ugodno u okolišu u kojem boravite

opširnije
Placenta d.o.o.

Naša osnovna djelatnost je staklo i proizvodi od stakla kao i uokvirenje slika ,fotografija,ogledala, goblena i ostalo. Svi naši proizvodi proizvedeni su od najkvalitetnijih materijala i elemenata dostpnih na tržištu RH. Placenta d.o.o je u mogučnosti zadovoljiti potrebe malih i velikih projekata,kao i specifične zahtjeve projektirane , razvijene i ugrađene specijalno prema vašim željama.

opširnije
Bukovinski

Tvornica parketa Bukovinski d.o.o. je tvrtka s višegodišnjom tradicijom u obradi drva i proizvodnji masivnog parketa. Tvrtka je nastala iz obiteljskog obrta kojeg je 1946. godine osnovao Mihalj Bukovinski. Kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije, kroz protekla desetljeća izgrađena je moderna pilana, proizvodnja parketa, sušare i skladišta. Kvalitetu proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište na koje otpada 75% ukupne proizvodnje. Tvrtka je u privatnom vlasništvu sa registriranim temeljnim kapitalom u iznosu od 9.163.900,00 kn i danas je značajan faktor razvitka našeg kraja. Dugogodišnjim iskustvom i odabirom najboljih sirovina razvili smo proizvodnju kojom proizvodimo poznat i priznat proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Na vaše zadovoljstvo već smo dugi niz godina jedan od vodećih proizvođača parketa te pomno izabranog asortimana koji zadovoljava sve vaše male i velike želje.

opširnije
PALUS PVC i ALU stolarija

PALUS je obiteljska tvrtka koja uspješno posluje već duži niz godina. Primarna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetne građevinske PVC i aluminijske stolarije u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem REHAU.

opširnije
Uredi vrt

opširnije
Zovko Parketi

Stručni savjeti oko izbora odgovarajućeg drvenog poda u skladu sa Vašim zahtjevima i mogućnostima Restauracija starih drvenih podova Kvalitetno izvođenje radova Primjena suvremenih strojeva te ugradnja kvalitetnih i provjerenih materijala Garancija na izvođenje radova i ugrađene materijale Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu omogućava nam da udovoljimo svim zahtjevima suvremenih životnih i radnih prostora Obiteljske kuće i stanovi Poslovni i ugostiteljski prostori Obratite nam se s punim povjerenjem!

opširnije
Vodotehna

Tvrtka VODOTEHNA d.o.o. osnovana je 1996.godine, od samog početka poslovanja specijalizirani u prodaji na malo i veliko vodovodnog materijala, sanitarija, keramike, opreme za plin, grijanje i klimatizaciju. Tijekom godina VODOTEHNA je izrasla u ozbiljnog partnera u svim područjima svoje djelatnosti, tako da danas poslujemo na četri lokacije na području Republike Hrvatske, od čega su tri prodajna centra u Bjelovaru, Križevcima, Zadru te centralno distibutivno skladište u Bjelovaru. VODOTEHNA je orijentirana prema razvoju te se svake godine ulažu znatna sredstva u uređenje i proširenje izložbenih, skladišnih i distributivnih kapaciteta te proširenje asortimana roba, sukladno svjetskim trendovima i tehnologijama s naglaskom na kvalitetu proizvoda. Posjetite nas, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe!!!

opširnije
Callegari

Callegari, talijanska škola mode i dizajna od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna. Školu su osnovali Talijani Franko Polo i Ivana Dalfiume pod okriljem Callegari škole Treviso iz Italije, kasnije poznatom kao Istituti Callegari. Danas naša škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

opširnije
Bazeni Jerkić

„Tvrtka JERKIĆ d.o.o., zastupnik francuske tvrtke "DESJOYAUX", europskog lidera na tržištu bazena, bavi se projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazena na području Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.“

opširnije
Piramida Trumić d.o.o.

Građevinska firma "Piramida" sa sjedištem u Zagrebu (I.B.Mažuranić 1) prisutna je na hrvatskom tržištu visokogradnje i izvođenja objekata od 1992. godine. Firma nudi strankama kompletnu uslugu izvođenja svih vrsta radova u visokogradnji.

opširnije
AT-Rasvjeta

A.T. Rasvjeta bavi se prodajom LED rasvjete i rasvjetnih tijela, te osvjetljenjem poslovnih i stambenih prostora. Večina proizvoda iz asortimana rasvjete napravljeno je u LED tehnologiji što znači duži vijek trajanja, smanjenje potrošnje električne energije, lijepši izgled te mnogo boja na izbor.

opširnije
Confirmat d.o.o.

Confirmat d.o.o. Izrada namještaja po mjeri

opširnije
Egle

Tvrtka Egle dizajn već 20-tak godina bavi se prodajom i ugradnjom staklene opeke. Staklenu opeku gradimo suhom gradnjom – Sustav Ezylay u silikonu koji je jedini certificirani sustav. Danas staklenu opeku možete naći u raznim dizajnim, bojama i veličinama. Njena primjena proširila se na tuš kabine, šankove, balkonske i stubišne ograde i sl. Zadnje dvije godine na tržištu smo konkurentni novim proizvodima: unutarnjim staklenim stijenama, kliznim i zaokretnim staklenim vratima, polikarbonatima i kopelitom. Egle dizajn jedini je centar i glavni zastupnik za staklenu opeku na hrvatskom tržištu. Vaše ideje i želje, specijalizirani će majstori uz primjenu certificiranih sustava pretvoriti u stvarnost i za to garantirati dugogodišnjom garancijom.

opširnije
DUT Interijeri

Tvrtka smo u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1996. godine. Naša osnovna djelatnost je opremanje interijera, te veleprodaja i maloprodaja dekorativnih tkanina, zavjesa, vreća za sjedenje itd. . Tijekom godina uspješnog poslovanja, pokrenuli smo i razvili vlastitu proizvodnju, serijsku i po mjeri, velikog asortimana proizvoda prepoznatljivog dizajna koji će oplemeniti svaki prostor u kojem se nalaze.

opširnije
Plinoterm

Instalaterska radnja za plinska postrojenja "Plinoterm" uspješno posluje više od 25 godina na području Zagreba i cijele Hrvatske, a bavi se instaliranjem, servisiranjem i održavanjem kotlovnica, sustava centralnog grijanja, plinskih instalacija, instalacija ukapljenog i naftnog plina, te postavljanjem toplinskih stanica i sustava klimatizacije. Ovlašteni smo partner Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva. Dugogodišnja tradicija te više od 30 postrojenja i kotlovnica u našim referencama su jamstvo kvalitete usluga koje pružamo.

opširnije
PPS-Galeković

PPS Galeković vodeći je proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj, te godišnje proizvede preko 750.000m2 podova i parketa, i prerađuje preko 40.000m3 trupaca. Naših više od 200-tinjak zaposlenih djelatnika utjelovljuje preko 52. godine iskustva u obradi drva, te zajedničkim zalaganjem održavamo tradiciju obrade najboljeg slavonskog hrastovog, bukovog i jasenovog drva.

opširnije
INTERMONT

Spušteni stropovi, pregradni zidovi, suha žbuka, obloge zidova, uređenje potkrovlja, suhi estrih- pod, štukature Orac Decor, indirektna rasvjeta, „zvjezdano nebo“, radovi sa Knauf, Rigips, Placo, Lafarge, Promat, Fermacell, Wedi pločama, mineralni stropovi Amf, Armstrong, Owa, lamel metalni stropovi Hunter Douglas, klizna vrata, obloge kamina,...

opširnije
Decorum d.o.o.

Mi smo tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i građenjem montažnih niskoenergetskih kuća. Pored građenja nisko energetskih kuća proizvodimo razne vrste i oblike mozaik podova. Naši zaposlenici su visoko obrazovani stručni djelatnici koji će Vam ponuditi optimalno rješenje u skladu sa Vašim željama.

opširnije
Mal-Gal

Obrtništvo MAL - GAL Građevinarstvo osnovano je 1991 godine. MAL-GAL je zahvaljujući dobrim poslovnim investicijama izrastao u veliki obrt koji zapošljava kvalificirane građevinske radnike, zidare, tesare, armirače i diplomirane inženjere građevine. Već nekoliko godina sami investiramo u izgradnju građevinskih objekata. Ako kupujete ili planirate graditi - adaptirati građevinski objekt provjerite nas dali je istina da našim investitorima gradimo po europskim normama i standardima te nudimo najvišu uslugu u zadanim rokovima.

opširnije
Agatić d.o.o.

Izrada, montaža i pokrivanje krovišta i nadstrešnica. Krovišta pokrivamo sa svim vrstama pokrova. Postavljamo izolacije na krovišta. Izrađujemo drvene kuće. Ovlašteni smo monteri krovnih prozora Velux i Roto. Izrada gromobranskih instalacija. Posjedujemo odobrenje za rad na spomenicima kulture, te licencu I-IV kategorije za tesarske, krovopokrivačke i limarske radove.

opširnije
Vrca staklo d.o.o.

Tvrtka Vrca staklo d.o.o., osnovana 2011. godine, bavi se prodajom staklarskih proizvoda: staklene tuš kabine na mjeru, stakla za kuhinjske zidove, staklene ograde, staklene pregrade, staklena vrata, klizne i harmo stijenke, stakleni zimski vrtovi i nadstrešnice, staklene fasade, staklene stepenice i podovi, stakla za uređenje interijera (stolovi, police, ogledala,...).

opširnije
Hidroterm

HIDROTERM, je specijalizirani obrt osnovan 30.06.1996. Sjedište obrta je u Krvavcu 2, Metkovića. Također imamo poslovnicu u Dubrovniku. Tijekom 15 godišnjeg rada na području dubrovačko-neretvanske županije obavili smo više poslova različite složnosti a na zadovoljstvo investitora. Obavljajući navedene radove pratili sam razvoj materijala i tehnologija te preuzimali najsavremenija dostignuća, pa shodno tome i sada koristim materijale te primjenjujem najsuvremenije metode ugradnje. Izvodimo hidroizolacije, termoizolacije i sanacije

opširnije