Zagreb 2003-2013

Zlatno desetljeće hrvatske metropole

Zagreb 2003-2013

 Kad je u srijedu 29. svibnja na prostoru oko novoizgrađenih fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića odsvirala prve taktove Verdijeva Nabucca bilo je sasvim jasno da je grad Zagreb uz velebne fontane dobio još jedan izvanredan prostor na otvorenom za održavanje koncerata klasične i ostale glazbe kao i drugih kulturnih događanja. Uz solističke nastupe sopranistice Valentine Fijačko i tenora Domagoja Dorotića bio je to više nego vrijedan poklon građanima grada Zagreba povodom Dana Grada.


Uživajući u potpuno novom, nesvakidašnjem, gotovo mističnom ambijentu, izvanrednom muziciranju Zagrebačke filharmonije i glasovima vrhunskih opernih umjetnika sjetih se prošlogodišnje velike rasprave u Gradskoj skupštini u kojoj su u potpunoj koliziji „Skupštinara“ i aktualnog Gradonačelnika, članovi Gradske skupštine bili izrijekom protiv gradnje ovih fontana. Sjetih se prosvjeda i tužbe Ministarstvu gospodarstva kako bi se zaustavili daljnji radovi i dovršetak ovog projekta. Na sreću, pokazala se potpuno opravdana ustrajnost da se ovaj projekt privede kraju.


Sve me to ponukalo na razmišljanje o urbanoj i inoj povijesti ovoga tisućugodišnjeg grada od osnutka Zagrebačke biskupije 1094. i Ladislava Arpadovića, Zlatne bule Bele IV. iz 1242., prvog spomena grada Zagreba kao glavnoga grada Hrvatske 1557. sredine 19. stoljeća kada se teritorijalno ujedinjuju Gradec i Kaptol, Janka Kamaufa prvoga gradonačelnika, Đure Draškovića, pa preko velikih, a u ono vrijeme osporavanih graditelja Bollea, Lenucia, Lubynski i Felbingera i poznatih dugovječnih „tromandatnih“ zagrebačkih gradonačelnika Adolfa Mošinskog-Zagrebgradskog (1892. – 1904.) i Vjekoslava Heinzela(1920. – 1928.) koji su svojim vizionarskim idejama malenoj, izoliranoj varoši dali pečat modernoga, prepoznatljivoga i kulturnoga europskog središta.


Gledajući iz današnje perspektive, nešto više od desetljeće unatrag, može se reći da je to za običnog Hrvata domoljuba bilo desetljeće, gotovo nepodnošljivoga sadističkog iživljavanja raznoraznih europskih odbora, potkomisija, komisija i marginalnih samodostatnih likova, udruga i europoslanika koji su stvorili najkompleksniju pregovaračku mašineriju kontra Hrvatske oko pristupnih pregovora za ulazak u EU tako da su hrvatski pregovarači od nemoći, nesposobnosti ili neznanja „skidali gaće“ već kod same najave da nam u posjet za mjesec ili dva dolazi neki od ovih karikaturalnih likova, koji su kao po pravilu pljucali iz svih raspoloživih oružja po svemu hrvatskomu, svrstavajući nas u ergelu nižerazrednih i manjevrijednih zaostalih i primitivnih naroda koje se može dovesti u „eurored“ samo kao magarce, mrkvom i batinom. I to, kako su nas uvjeravali (neki to i danas čine); za naše dobro!


Desetljeće je to u kojem je možda više nego ikada u značajnijoj mjeri do izražaja došla sposobnost i dovitljivost pojedinih Gradskih čelnika u uvjetima sveopće gospodarske restrikcije i krize. Zagreb se u tom turbulentnom i izrazito teškom desetljeću snašao daleko bolje od ostatka Države i na taj način lakše podnosio „euro-čizmu“ i „batinanje“ od ostatka zemlje. Više riskirao, i po podacima, više i profitirao, tj. gospodarstvo i privredu nekako uspijevao držati iznad uzbibanih valova beznađa u razini dovoljne čistoće zraka da se sve nepovratno ne uguši i potone u kaljužu mutnih protekcionističkih centara moći koji upravljaju i vladaju većinom svjetskih pa tako i europskih gospodarstava u kojima zbog toga dolazi do sve većega i nepovratnog raslojavanja i potpunog nestajanja poželjnoga tzv. „srednjeg sloja“.

A što je to hrvatsku Metropolu za razliku od nekih drugih gradova održalo u zoni podnošljivog življenja? Prijelomno je to vrijeme u kojem dolazi do značajnijih investicija i ulaganja u oporavak i stabilizaciju glavnoga grada RH.
Počelo se s ulaganjem velikih sredstava u osuvremenjivanje javnoga gradskog prijevoza i za to potrebne infrastrukture. Domaći konzorcij (tvrtke Končar, Gredelj i Đuro Đaković) izgradio i na upravljanje gradu dao 140 najmodernijih niskopodnih tramvaja s najsuvremenijom opremom, klimatizacijom i videonadzorom i 214 najnovijih niskopodnih autobusa za koje je osigurano tzv. „zeleno gorivo“. Sve je to pridonijelo da grad Zagreb upravo ovih dana dobije priznanje kao Metropola s najbolje organiziranim javnim gradskim prijevozom.


Ustanova za hitnu medicinsku pomoć nakon 45 godina preselila je iz Đorđićeve u novu zgradu u Heinzelovoj ulici na gotovo nestvarnih 15 tisuća metara četvornih sa svim pratećim sadržajima i potrebnim službama. Kao i na Ustanovu za hitnu medicinsku pomoć tako se i na novi Muzej suvremene umjetnosti čekalo gotovo 45 godina. Prva je to velika kulturna ustanova izgrađena „preko Save“ koja je Novom Zagrebu udahnula komadić sjaja „staroga Zagreba“. Ovo izvanredno arhitektonsko rješenje arhitekta Igora Franića, u svoja je višeetažna njedra na 15 tisuća kvadratnih metara, uz ostale atrakcije koje krase najmodernije europske muzeje, primilo gotovo 5 tisuća umjetničkih djela iz 20. i 21. stoljeća s kojih je konačno skinuta višedesetljetna podrumska prašina i koja su konačno postala dostupna široj zainteresiranoj javnosti.


Kad je za Dan grada Zagreba 2006. nekadašnja zapuštena močvara i „divlje“ kupalište Bundek preuređen i otvoren, i ova, do tada zapuštena šljunčara, ustupljena građanima grada Zagreba na korištenje, prestale su i jalove i licemjerne polemike i podmetanja, sve kontraverze i protesti svih mogućih Boja, Udruga i Organizacija Za i Protiv uređenja ovoga djela Novoga Zagreba u zabavno-rekreativni park. Danas je jezero Bundek jedna od najomiljenijih i najposjećenijih destinacija u „prekosavskom“ Zagrebu koje uz šetnice, mjesta za rekreaciju i druženje starijih, roštiljanje, sunčanje, ribolov i kupanje, nudi i 1650 metara biciklističke i rolerske staze, tri dječja igrališta, terene za odbojku i rukomet na pijesku itd. Mjesto je to za održavanje koncerata, kazališnih predstava, festivala, sajmova, od kojih valja istaknuti neponovljivi floraart, sajam cvijeća, koji se već godinama organizira oko jezera na Bundeku. Bundek je danas srastao sa Zagrebom, i postao jedna uobičajena nezaobilazna zagrebačka svakodnevica.


Grandiozna športska dvorana „Arena Zagreb“ koja može primiti i preko 15 tisuća gledatelja na sportskim priredbama, a na koncertima i preko 20 tisuća, izgrađena za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva koje se 2009. održalo u Hrvatskoj, definitivno je oživjela Lanište i krajnji jugozapadni dio grada, u kojem su uz moderne prometnice i pristupne ceste izgrađeni novi stambeni kompleksi, trgovački centri, šetnice… Cijeli je kvart „ozelenjen“ tisućama stabala i ukrasnih grmova koji polako postaju pluća ove gradske četvrti i novoga masivnog dijela grada.


Stambeno naselje Sopnica –Jelkovec je jedan od najsveobuhvatnijih građevinskih stambenih projekata izgrađen prema tzv. Zagrebačkom modelu stanogradnje. U Sopnici je izgrađeno 2700 stanova sa svim potrebnim pratećim urbanim sadržajima, od čega je oko tisuću „socijalnih“stanova, a veliki broj stanova je iznajmljen mlađim obiteljima po vrlo povoljnim uvjetima. Danas taj stambeni kompleks ima i pruža sve što jedan suvremeni kvart treba imati, od športskih objekata, tržnice, vrtića, osnovne i srednje škole, knjižnice…


Kad je Zagreb na „Konferenciji podunavskih zemalja“ 1994. godine etiketiran kao „crna točka“ riječnog onečišćenja, bilo je jasno da se hitno moraju poduzeti aktivnosti oko izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Međutim, tek je u prosincu 2000. potpisan koncesijski ugovor između Grada Zagreba i Zagrebačkih otpadnih voda, a 2002. započeta gradnja „pročistača“ što je tada bio jedan od najvećih ekoloških pothvata u Europi. Projekt je realiziran uz pomoć kredita Njemačke kreditne banke i Europske banke za obnovu i razvoj, koji danas uključuje biološko i mehaničko pročišćavanje vode kao i obradu dobivenog mulja. Uz „pročistač“ sanirano je i odlagalište smeća na Jakuševcu, te je zatvoren i dograđen glavni odvodni kanal koji je godinama kao „otvoreni“ potok prolazio naseljima Kozari Bok i Kozari Putevi, a planirana je i izgradnja spalionice otpada kako bi ovaj važan ekološki problem Hrvatske metropole konačno bio skinut s „dnevnog reda“, a Grad prodisao punim i čistim plućima.


Domovinski most koji je pušten u promet 2007. jedan je od najljepših i najvećih prometno-instalacijskih mostova u Hrvatskoj dužine od 840 metara s osam voznih traka, biciklističkom stazom i stazom za pješake. Ovaj most nosi i glavni cjevovod od Novog Zagreba do pročistača otpadnih voda, a postao je glavna spona od istočnog dijela grada prema Zračnoj luci i Velikoj Gorici. U skoroj se budućnosti istočni dio grada planira povezati sa Zračnom lukom i Velikom Goricom tramvajskom ili željezničkom prugom koja će prolaziti upravo preko Domovinskog mosta.


Intenzivno se pristupilo gradnji novih prometnica, obnavljanju i rekonstrukciji starih koje su godinama bile zapuštane i nisu pratile intenzivan porast broja automobila. Izgrađen je novi čvor Savska Opatovina – Ljubljanska avenija, novi Jankomirski most koji je oslobodio zapadni dio grada velikoga prometnog kaosa, vijadukt Sava – Odra, uređene prometne površine i komunalna infrastruktura na Markovu trgu, popločene i asfaltirane „gornjogradske ulice“, uređeno gotovo 200 km biciklističkih staza, jedinstvena garaža na Tuškancu koja je spuštena 4 etaže pod zemlju, a krov na kojem je košarkaško igralište i šetnica, povremeno se koristi za održavanje koncerata i kino-projekcija, garaža na „Kvatriću“ na 3 etaže, garaža „Langić“ na 5 etaža itd.
Kako rekoše mjerodavni u Gradskom poglavarstvu od 2000. godine do danas dograđeno je i opremljeno 47 vrtića te 29 osnovnih škola. u 10 škola su izgrađene nove športske dvorane, u Klinici za pedijatriju otvoreni su vrtić i škola, a u sklopu tzv. malih komunalnih akcija izgrađeni su i obnovljeni tzv. mali vrtići za jasličku dob u Črnomercu, Novom Zagrebu, Dubravi, Podsljemenu i Stenjevcu. Izgrađena je osnovna škola Špansko-Oranice, OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ Sesvetska Sela itd.


Uljepšavanje centra grada dovršeno je 2012. godine zamjenom betonskih podloga visokokvalitetnim granitnim pločama na Cvjetnom trgu, Preobraženskoj, Margaretskoj te dijelu Varšavske i Preradovićeve ulice, a rekonstruirani su i uređeni Kvaternikov trg, Trg Petrice Kerempuha, Kaptol, Trg Stjepana Radića, Trg Dražena Petrovića s muzejom, Gupčeva zvijezda, park u Vukovarskoj itd.
Na Mirogoju je izgrađen spomen-park „Glas hrvatske žrtve –Zid boli“, obnovljen „Oltar domovine“ , Tehnički muzej, Umjetnički paviljon, Palača Magdalenić – Drašković – Jelačić, Radićeva ulica s obnovljenom palačom Domotorffy, Palača Jelačić, Palača Kulmer, Palača Zrinski, Crkva sv. Marka i mnogi drugi kulturni, sakralni i športski objekti.


Od 2005. svake se godine na Sljemenu održava Snježna kraljica, utrka svjetskog kupa u slalomu za skijašice, a od 2008. i muška slalomska utrka. A Zagreb se može pohvaliti činjenicom da je jedini glavni grad neke države u kojem se, na ovom nivou, održavaju utrke svjetskog kupa u skijanju. Uređenjem sljemenskih skijaških staza grad Zagreb i Zagrepčani dobili su takoreći u centru grada elitni i prestižni skijaški centar. Izgrađeni su ili preuređeni i drugi športski objekti; zatvoreni bazen u Utrinama, igralište za hokej na travi na „Mladosti“, plivalište na Savi, nogometni tereni u Španskom i u Veslačkoj, obnovljen stadion NK Zagreba, igralište NK Sesvetski Kraljevec, postavljena umjetna trava na igralištu NK Hrvatski Dragovoljac, grijani travnjak na stadionu NK Dinama, Muzej košarkaškom Mozartu Draženu Petroviću itd.
Na polju zdravstva i socijalne zaštite izgrađeno je ili obnovljeno nekoliko domova zdravlja, Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži, Dom za djecu i mladež žrtve obiteljskog nasilja, osiguran prijevoz za osobe s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, postavljena dizala i platforme za osobe s invaliditetom u pothodnicima, gradskim i državnim institucijama diljem grada.


Sve je ovo gore navedeno pripomoglo izrastanju grada Zagreba u prepoznatljivu i istinsku europsku metropolu koja se može podičiti bezbrojnim kulturnim i turističkim sadržajima i koji je postao stalna i privlačna turistička meka na kartama europskih i svjetskih turističkih agencija i jedna od nezaobilaznih i najboljih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske.


Prostor oko novoizgrađenih fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice u srijedu navečer 29. svibnja bio je ispunjen građanima svih generacija, dok su se taktovi Kalmanove „Kneginje čardaša“ i Gotovčeva „Simfonijskog kola“ skladno stapali u pamtljivu i neponovljivu melodiju uronjenu u toplinu blage izmaglice zalazećeg sunca i tek upaljene noćne gradske rasvjete koji su ovu višegodišnju izuzetno tešku gospodarsku i recesijsku tlaku, koja nije mimoišla niti glavni grad Hrvatske, nekako istisnuli iz one večeri i u prvi plan iznjedrili misao na jedno gotovo zlatno desetljeće grada Zagreba.

Vinko Pavić
DomGradnja

Izdvojene tvrtke

Vodotehna

Tvrtka VODOTEHNA d.o.o. osnovana je 1996.godine, od samog početka poslovanja specijalizirani u prodaji na malo i veliko vodovodnog materijala, sanitarija, keramike, opreme za plin, grijanje i klimatizaciju. Tijekom godina VODOTEHNA je izrasla u ozbiljnog partnera u svim područjima svoje djelatnosti, tako da danas poslujemo na četri lokacije na području Republike Hrvatske, od čega su tri prodajna centra u Bjelovaru, Križevcima, Zadru te centralno distibutivno skladište u Bjelovaru. VODOTEHNA je orijentirana prema razvoju te se svake godine ulažu znatna sredstva u uređenje i proširenje izložbenih, skladišnih i distributivnih kapaciteta te proširenje asortimana roba, sukladno svjetskim trendovima i tehnologijama s naglaskom na kvalitetu proizvoda. Posjetite nas, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe!!!

opširnije
Callegari

Callegari, talijanska škola mode i dizajna od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna. Školu su osnovali Talijani Franko Polo i Ivana Dalfiume pod okriljem Callegari škole Treviso iz Italije, kasnije poznatom kao Istituti Callegari. Danas naša škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

opširnije
Confirmat d.o.o.

Confirmat d.o.o. Izrada namještaja po mjeri

opširnije
Egle

Tvrtka Egle dizajn već 20-tak godina bavi se prodajom i ugradnjom staklene opeke. Staklenu opeku gradimo suhom gradnjom – Sustav Ezylay u silikonu koji je jedini certificirani sustav. Danas staklenu opeku možete naći u raznim dizajnim, bojama i veličinama. Njena primjena proširila se na tuš kabine, šankove, balkonske i stubišne ograde i sl. Zadnje dvije godine na tržištu smo konkurentni novim proizvodima: unutarnjim staklenim stijenama, kliznim i zaokretnim staklenim vratima, polikarbonatima i kopelitom. Egle dizajn jedini je centar i glavni zastupnik za staklenu opeku na hrvatskom tržištu. Vaše ideje i želje, specijalizirani će majstori uz primjenu certificiranih sustava pretvoriti u stvarnost i za to garantirati dugogodišnjom garancijom.

opširnije
Bazeni Jerkić

„Tvrtka JERKIĆ d.o.o., zastupnik francuske tvrtke "DESJOYAUX", europskog lidera na tržištu bazena, bavi se projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazena na području Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.“

opširnije
Uredi vrt

opširnije
Špurga

Stolarija Špurga svoje početke bilježi 1993 godine u malom proizvodnom prostoru u Županji. Nakon osnivanja poduzetničkih zona, ulazimo u investiciju oko kupovine parcele u poslovnoj zoni "Ambarine" u Gradištu. u 2007 godini počima izgradnja proizvodne hale i sušare. Proizvodni program: Ulazna i sobna vrata Stepeništa Interijeri sa naglaskom na osobnost i stil Svi naši proizvodi izrađuju se iz najkvalitetnijih vrsta drva, a naj češće su to domaće vrste kao što su hrast i jasen sa porijeklom iz FSC potvrđenih šuma. Stolarija Špurga posjeduje ISO 9001/2008 standard, sustav kontrole kvalitete procesa i proizvoda.

opširnije
Bukovinski

Tvornica parketa Bukovinski d.o.o. je tvrtka s višegodišnjom tradicijom u obradi drva i proizvodnji masivnog parketa. Tvrtka je nastala iz obiteljskog obrta kojeg je 1946. godine osnovao Mihalj Bukovinski. Kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije, kroz protekla desetljeća izgrađena je moderna pilana, proizvodnja parketa, sušare i skladišta. Kvalitetu proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište na koje otpada 75% ukupne proizvodnje. Tvrtka je u privatnom vlasništvu sa registriranim temeljnim kapitalom u iznosu od 9.163.900,00 kn i danas je značajan faktor razvitka našeg kraja. Dugogodišnjim iskustvom i odabirom najboljih sirovina razvili smo proizvodnju kojom proizvodimo poznat i priznat proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Na vaše zadovoljstvo već smo dugi niz godina jedan od vodećih proizvođača parketa te pomno izabranog asortimana koji zadovoljava sve vaše male i velike želje.

opširnije
Piramida Trumić d.o.o.

Građevinska firma "Piramida" sa sjedištem u Zagrebu (I.B.Mažuranić 1) prisutna je na hrvatskom tržištu visokogradnje i izvođenja objekata od 1992. godine. Firma nudi strankama kompletnu uslugu izvođenja svih vrsta radova u visokogradnji.

opširnije
Placenta d.o.o.

Naša osnovna djelatnost je staklo i proizvodi od stakla kao i uokvirenje slika ,fotografija,ogledala, goblena i ostalo. Svi naši proizvodi proizvedeni su od najkvalitetnijih materijala i elemenata dostpnih na tržištu RH. Placenta d.o.o je u mogučnosti zadovoljiti potrebe malih i velikih projekata,kao i specifične zahtjeve projektirane , razvijene i ugrađene specijalno prema vašim željama.

opširnije
INTERMONT

Spušteni stropovi, pregradni zidovi, suha žbuka, obloge zidova, uređenje potkrovlja, suhi estrih- pod, štukature Orac Decor, indirektna rasvjeta, „zvjezdano nebo“, radovi sa Knauf, Rigips, Placo, Lafarge, Promat, Fermacell, Wedi pločama, mineralni stropovi Amf, Armstrong, Owa, lamel metalni stropovi Hunter Douglas, klizna vrata, obloge kamina,...

opširnije
Hidroterm

HIDROTERM, je specijalizirani obrt osnovan 30.06.1996. Sjedište obrta je u Krvavcu 2, Metkovića. Također imamo poslovnicu u Dubrovniku. Tijekom 15 godišnjeg rada na području dubrovačko-neretvanske županije obavili smo više poslova različite složnosti a na zadovoljstvo investitora. Obavljajući navedene radove pratili sam razvoj materijala i tehnologija te preuzimali najsavremenija dostignuća, pa shodno tome i sada koristim materijale te primjenjujem najsuvremenije metode ugradnje. Izvodimo hidroizolacije, termoizolacije i sanacije

opširnije
PALUS PVC i ALU stolarija

PALUS je obiteljska tvrtka koja uspješno posluje već duži niz godina. Primarna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetne građevinske PVC i aluminijske stolarije u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem REHAU.

opširnije
Viega

Viega je obiteljsko poduzeće u najboljem smislu riječi. Što je prije sto godina utemeljeno s dobrom vjerom u ideju i zdravi duh poduzeća, dalje se sistematski razvijalo generacijama. Uz stalno razvijanje glavnog područja djelovanja – instalacijske tehnike – naša je tvrtka kontinuirano rasla. Pritom su vrijednosti koje su karakterizirale generacije utemeljitelja vitalne kao i na početku. Hrabrost, strast i sklonost ka inovacijama su i danas temelji uspješne priče tvrtke Viega.

opširnije
DUT Interijeri

Tvrtka smo u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1996. godine. Naša osnovna djelatnost je opremanje interijera, te veleprodaja i maloprodaja dekorativnih tkanina, zavjesa, vreća za sjedenje itd. . Tijekom godina uspješnog poslovanja, pokrenuli smo i razvili vlastitu proizvodnju, serijsku i po mjeri, velikog asortimana proizvoda prepoznatljivog dizajna koji će oplemeniti svaki prostor u kojem se nalaze.

opširnije
Plinoterm

Instalaterska radnja za plinska postrojenja "Plinoterm" uspješno posluje više od 25 godina na području Zagreba i cijele Hrvatske, a bavi se instaliranjem, servisiranjem i održavanjem kotlovnica, sustava centralnog grijanja, plinskih instalacija, instalacija ukapljenog i naftnog plina, te postavljanjem toplinskih stanica i sustava klimatizacije. Ovlašteni smo partner Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva. Dugogodišnja tradicija te više od 30 postrojenja i kotlovnica u našim referencama su jamstvo kvalitete usluga koje pružamo.

opširnije
PPS-Galeković

PPS Galeković vodeći je proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj, te godišnje proizvede preko 750.000m2 podova i parketa, i prerađuje preko 40.000m3 trupaca. Naših više od 200-tinjak zaposlenih djelatnika utjelovljuje preko 52. godine iskustva u obradi drva, te zajedničkim zalaganjem održavamo tradiciju obrade najboljeg slavonskog hrastovog, bukovog i jasenovog drva.

opširnije
AT-Rasvjeta

A.T. Rasvjeta bavi se prodajom LED rasvjete i rasvjetnih tijela, te osvjetljenjem poslovnih i stambenih prostora. Večina proizvoda iz asortimana rasvjete napravljeno je u LED tehnologiji što znači duži vijek trajanja, smanjenje potrošnje električne energije, lijepši izgled te mnogo boja na izbor.

opširnije
Hortikultura Dažd

Hortikultura DAŽD - usluge uređivanje krajolika za izgradnju, održavanje i redizajniranje krajolika kao što su: parkovi i vrtovi za: privatne kuće i stambene zgrade zgrade javne i polujavne namjene (škole, bolnice, administrativne zgrade, crkve itd) općinsko zemljište (parkovi, zelene površine, groblja itd.) zelene površine uz autoceste (ceste, željezničke i tramvajske linije, vodene putove, luke) industrijske i komercijalne zgrade Savjetovanje: koje biljke saditi i u koje vrijeme koje biljke mogu imati utjecaja na vaše zdravstveno stanje (utjecaj na dišne puteve kako zdravih tako i bolesnih osoba u vašem užem okruženju) savjeti oko uljepšavanja okoliša kako bi se osjećali ugodno u okolišu u kojem boravite

opširnije
Mal-Gal

Obrtništvo MAL - GAL Građevinarstvo osnovano je 1991 godine. MAL-GAL je zahvaljujući dobrim poslovnim investicijama izrastao u veliki obrt koji zapošljava kvalificirane građevinske radnike, zidare, tesare, armirače i diplomirane inženjere građevine. Već nekoliko godina sami investiramo u izgradnju građevinskih objekata. Ako kupujete ili planirate graditi - adaptirati građevinski objekt provjerite nas dali je istina da našim investitorima gradimo po europskim normama i standardima te nudimo najvišu uslugu u zadanim rokovima.

opširnije
Zovko Parketi

Stručni savjeti oko izbora odgovarajućeg drvenog poda u skladu sa Vašim zahtjevima i mogućnostima Restauracija starih drvenih podova Kvalitetno izvođenje radova Primjena suvremenih strojeva te ugradnja kvalitetnih i provjerenih materijala Garancija na izvođenje radova i ugrađene materijale Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu omogućava nam da udovoljimo svim zahtjevima suvremenih životnih i radnih prostora Obiteljske kuće i stanovi Poslovni i ugostiteljski prostori Obratite nam se s punim povjerenjem!

opširnije
Bazgin d.o.o.

Iskustvo je garancija naše kvalitete. Mi smo tvrtka koja čvrsto stoji iza obavljenog posla, uz garanciju kvalitete koju smo stekli iskustvom. Specijalizirani smo za fotonaponske sisteme, solarne sustave i LED tehnologiju. Nudimo Vam projektiranje, montažu, održavanje, servis, i kvalitetne proizvode renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama. Naš tim sastoji se od školovanih i stručnih ljudi koji su Vam u mogućnosti pružiti podršku i kvalitetnu uslugu u što je moguće kraćem roku. Za sva Vaša pitanja stojimo Vam na raspologanju.

opširnije
Agatić d.o.o.

Izrada, montaža i pokrivanje krovišta i nadstrešnica. Krovišta pokrivamo sa svim vrstama pokrova. Postavljamo izolacije na krovišta. Izrađujemo drvene kuće. Ovlašteni smo monteri krovnih prozora Velux i Roto. Izrada gromobranskih instalacija. Posjedujemo odobrenje za rad na spomenicima kulture, te licencu I-IV kategorije za tesarske, krovopokrivačke i limarske radove.

opširnije
Decorum d.o.o.

Mi smo tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i građenjem montažnih niskoenergetskih kuća. Pored građenja nisko energetskih kuća proizvodimo razne vrste i oblike mozaik podova. Naši zaposlenici su visoko obrazovani stručni djelatnici koji će Vam ponuditi optimalno rješenje u skladu sa Vašim željama.

opširnije
Vrca staklo d.o.o.

Tvrtka Vrca staklo d.o.o., osnovana 2011. godine, bavi se prodajom staklarskih proizvoda: staklene tuš kabine na mjeru, stakla za kuhinjske zidove, staklene ograde, staklene pregrade, staklena vrata, klizne i harmo stijenke, stakleni zimski vrtovi i nadstrešnice, staklene fasade, staklene stepenice i podovi, stakla za uređenje interijera (stolovi, police, ogledala,...).

opširnije