Zavjese

I kako ih odabrati...

Zavjese

Zavjese su jedan od važnijih kako funkcionalnih tako i dekorativnih elemenata u svakom stanu. Zato maksimalnu pozornost valja posvetiti pri izboru tkanine, dezena, uzoraka i dimenzija zavjesa koje ćemo postaviti na naše prozore. Neukus i loš izbor može dodatno nagrditi i zatvoriti vaš stan, a smislen i prikladan odabir uljepšat će i dodatnom elegancijom i šarmom naglasiti i oplemeniti vaš stambeni prostor, a vas učiniti zadovoljnima.


Izbor materijala, boja, uzoraka i dimenzija zavjesa ovisi najprije o vama i vašem afinitetu i ukusu, pa onda i o kvadraturi prostora, orijentaciji samih prozora, opremi i stilu namještaja itd. Stoga je najbolje za svaku prostoriju ponaosob odabrati materijale jer razlike mogu biti znatne kako dekorativne tako i po specifičnim svojstvima. Ako niste potpuno sigurni u svoj izbor ostaje vam konzultacija sa stručnjacima.
 

Odabir boja


Kod odabira boja preporuka je pokušati izbjeći čistu bijelu boju. Ako vam se neodoljivo sviđa baš ta, onda neka to bude s “uzorcima“ s nekoliko nijansi bijele boje, jer su takve bijele zavjese izuzetno osjetljive i na njima se vidi gotovo sve, svaka mrljica, prašina ili promjena boje od grijanja, duhanskog dima itd.


Najbolji izbor su prirodne i pastelne boje koje su zahvalne u prostorima u kojima borave pušači jer doslovno „skrivaju“ duhanski dim koji ne ostavlja poseban trag na tim bojama, izuzev mirisa cigareta. Slobodno se možete poigrati i „živim“ bojama zavjesa u dnevnom boravku. Plava je decentnija i može se kombinirati s namještajem, dok se oni smioniji slobodno mogu poigrati s crvenom pa i ljubičastom bojom svojih zavjesa. Kod modernistički opremljenih prostora s malim prozorskim otvorima dobre su „toplije“ boje svijetlih tonova; žute, bež, narančaste itd.


Zavjese boje kao što je bordo, tamnoplava ili crna (od koje mnogi zaziru) preporučamo u spavaćim sobama iz više razloga. Izvanredno štite prostor od svjetla, dobre su kao toplinski, pa i zvučni izolator, a posebno se ističu u čistim, bijelo okrečenim sobama. Sve se više koriste tzv. blackout tkanine za zamračivanje prostora umjesto roleta i to najčešće u hotelima, bolnicama, dječjim vrtićima i javnim ustanovama.
 

Odabir materijala


Što se materijala za zavjese tiče, uz boju i dezen, morate razmisliti i o njegovoj težini. Za „zimske“ zavjese možete odabrati baršun ili brokat ili neki drugi strukturno teži materijal upravo zbog sposobnosti zadržavanja (i samog osjećaja) topline pa i zvučne izolacije, dok ćete u ljetnim mjesecima prostorije „otvoriti“ zavjesama od laganih prozirnih materijala od poliesterskih vlakana koje će vašem stambenom prostoru dati dodatnu svježinu i prozračnost. Najbolja je kombinacija prirodnih materijala, lana i pamuka, zatim markizet običan i tiskani, saten običan i tzv. gužvani saten, suvela, organdi itd. Za prozore koji su direktno izloženi sunčevom svjetlu odaberite „kruće“ materijale koji neće tako brzo izblijediti.


Na tržištu danas možete naći doista široku lepezu kvalitetnih materijala posebno dizajniranih za ovu svrhu koji su u pojedinim segmentima mala umjetnička remek djela koja će u kombinaciji s dobro odabranim karnišama, (kojih možete naći od drva, metala, PVC-a, mesinga inoxa itd.) vaš prostor dodatno oplemeniti i učiniti ga ugodnijim i ljepšim za življenje.
 

Vrste zavjesa


Na tržištu „gotovih“ zavjesa uz klasične možete naći i „panel zavjese“ koje pružaju mogućnost kombiniranja traka i dezena pa se kao takve dobro uklapaju u različite stilove uređenja, a dizajneri često posežu za njima upravo zbog postizanja trenda tzv. ravnih linija.


„Paket zavjese“ ili „rimske zavjese“ zbog svoga se specifičnog načina spuštanja i dizanja odlično uklapaju u gotovo svim modernim prostorima pa se mogu i kombinirati s klasičnim i panel zavjesama.


„Rolo zavjese“se također dobro uklapaju u svaki prostor. Prednost im je što ih spuštanjem do određenog položaja sami regulirate dotok ili zaštitu od svjetla ili znatiželjnih pogleda.


„Trakaste zavjese“ ili „vertikalne zavjese“ izrađene su od plastificiranoga ili impregniranog platna pa ne skupljaju prašinu i lako se održavaju. Prevladava mišljenje da se trakaste zavjese koriste isključivo u uredima, poslovnim i javnim prostorima, što ne mora biti razlog da se ne osmjelite poigrati i s trakastim zavjesama u svomu stanu. Trake ili lamele se izrađuju u dvije širine i u različitim bojama, a izrađuju se po mjeri.

Tu su još i „žaluzine“ ili tzv. venecijaneri koji se najčešće ugrađuju u okvir prozora, izrađeni od aluminija koji su ujedno i najbolji sistem zaštite od sunca. I venecijaneri su kao i svi ostali tipovi dekorativnih zavjesa dostupni u raznim bojama.


Trendovi se u svijetu zavjesa i dekora, kao uostalom i u modi, brzo mijenjaju pa nam se trendovi koji su se nekada smatrali zastarjelima ponovno vraćaju. Tako su trenutno najtraženiji prirodni materijali i tzv. retro look, a raste popularnost materijalima s cvjetnim i prirodnim laganim i opuštajućim motivima, jer su zavjese baš kao i namještaj doista ukras i ogledalo svakoga doma.
 

DomGradnja

Izdvojene tvrtke

Vodotehna

Tvrtka VODOTEHNA d.o.o. osnovana je 1996.godine, od samog početka poslovanja specijalizirani u prodaji na malo i veliko vodovodnog materijala, sanitarija, keramike, opreme za plin, grijanje i klimatizaciju. Tijekom godina VODOTEHNA je izrasla u ozbiljnog partnera u svim područjima svoje djelatnosti, tako da danas poslujemo na četri lokacije na području Republike Hrvatske, od čega su tri prodajna centra u Bjelovaru, Križevcima, Zadru te centralno distibutivno skladište u Bjelovaru. VODOTEHNA je orijentirana prema razvoju te se svake godine ulažu znatna sredstva u uređenje i proširenje izložbenih, skladišnih i distributivnih kapaciteta te proširenje asortimana roba, sukladno svjetskim trendovima i tehnologijama s naglaskom na kvalitetu proizvoda. Posjetite nas, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe!!!

opširnije
Mal-Gal

Obrtništvo MAL - GAL Građevinarstvo osnovano je 1991 godine. MAL-GAL je zahvaljujući dobrim poslovnim investicijama izrastao u veliki obrt koji zapošljava kvalificirane građevinske radnike, zidare, tesare, armirače i diplomirane inženjere građevine. Već nekoliko godina sami investiramo u izgradnju građevinskih objekata. Ako kupujete ili planirate graditi - adaptirati građevinski objekt provjerite nas dali je istina da našim investitorima gradimo po europskim normama i standardima te nudimo najvišu uslugu u zadanim rokovima.

opširnije
DUT Interijeri

Tvrtka smo u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1996. godine. Naša osnovna djelatnost je opremanje interijera, te veleprodaja i maloprodaja dekorativnih tkanina, zavjesa, vreća za sjedenje itd. . Tijekom godina uspješnog poslovanja, pokrenuli smo i razvili vlastitu proizvodnju, serijsku i po mjeri, velikog asortimana proizvoda prepoznatljivog dizajna koji će oplemeniti svaki prostor u kojem se nalaze.

opširnije
Agatić d.o.o.

Izrada, montaža i pokrivanje krovišta i nadstrešnica. Krovišta pokrivamo sa svim vrstama pokrova. Postavljamo izolacije na krovišta. Izrađujemo drvene kuće. Ovlašteni smo monteri krovnih prozora Velux i Roto. Izrada gromobranskih instalacija. Posjedujemo odobrenje za rad na spomenicima kulture, te licencu I-IV kategorije za tesarske, krovopokrivačke i limarske radove.

opširnije
PPS-Galeković

PPS Galeković vodeći je proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj, te godišnje proizvede preko 750.000m2 podova i parketa, i prerađuje preko 40.000m3 trupaca. Naših više od 200-tinjak zaposlenih djelatnika utjelovljuje preko 52. godine iskustva u obradi drva, te zajedničkim zalaganjem održavamo tradiciju obrade najboljeg slavonskog hrastovog, bukovog i jasenovog drva.

opširnije
Egle

Tvrtka Egle dizajn već 20-tak godina bavi se prodajom i ugradnjom staklene opeke. Staklenu opeku gradimo suhom gradnjom – Sustav Ezylay u silikonu koji je jedini certificirani sustav. Danas staklenu opeku možete naći u raznim dizajnim, bojama i veličinama. Njena primjena proširila se na tuš kabine, šankove, balkonske i stubišne ograde i sl. Zadnje dvije godine na tržištu smo konkurentni novim proizvodima: unutarnjim staklenim stijenama, kliznim i zaokretnim staklenim vratima, polikarbonatima i kopelitom. Egle dizajn jedini je centar i glavni zastupnik za staklenu opeku na hrvatskom tržištu. Vaše ideje i želje, specijalizirani će majstori uz primjenu certificiranih sustava pretvoriti u stvarnost i za to garantirati dugogodišnjom garancijom.

opširnije
Vrca staklo d.o.o.

Tvrtka Vrca staklo d.o.o., osnovana 2011. godine, bavi se prodajom staklarskih proizvoda: staklene tuš kabine na mjeru, stakla za kuhinjske zidove, staklene ograde, staklene pregrade, staklena vrata, klizne i harmo stijenke, stakleni zimski vrtovi i nadstrešnice, staklene fasade, staklene stepenice i podovi, stakla za uređenje interijera (stolovi, police, ogledala,...).

opširnije
Callegari

Callegari, talijanska škola mode i dizajna od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna. Školu su osnovali Talijani Franko Polo i Ivana Dalfiume pod okriljem Callegari škole Treviso iz Italije, kasnije poznatom kao Istituti Callegari. Danas naša škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

opširnije
INTERMONT

Spušteni stropovi, pregradni zidovi, suha žbuka, obloge zidova, uređenje potkrovlja, suhi estrih- pod, štukature Orac Decor, indirektna rasvjeta, „zvjezdano nebo“, radovi sa Knauf, Rigips, Placo, Lafarge, Promat, Fermacell, Wedi pločama, mineralni stropovi Amf, Armstrong, Owa, lamel metalni stropovi Hunter Douglas, klizna vrata, obloge kamina,...

opširnije
Hidroterm

HIDROTERM, je specijalizirani obrt osnovan 30.06.1996. Sjedište obrta je u Krvavcu 2, Metkovića. Također imamo poslovnicu u Dubrovniku. Tijekom 15 godišnjeg rada na području dubrovačko-neretvanske županije obavili smo više poslova različite složnosti a na zadovoljstvo investitora. Obavljajući navedene radove pratili sam razvoj materijala i tehnologija te preuzimali najsavremenija dostignuća, pa shodno tome i sada koristim materijale te primjenjujem najsuvremenije metode ugradnje. Izvodimo hidroizolacije, termoizolacije i sanacije

opširnije
Zovko Parketi

Stručni savjeti oko izbora odgovarajućeg drvenog poda u skladu sa Vašim zahtjevima i mogućnostima Restauracija starih drvenih podova Kvalitetno izvođenje radova Primjena suvremenih strojeva te ugradnja kvalitetnih i provjerenih materijala Garancija na izvođenje radova i ugrađene materijale Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu omogućava nam da udovoljimo svim zahtjevima suvremenih životnih i radnih prostora Obiteljske kuće i stanovi Poslovni i ugostiteljski prostori Obratite nam se s punim povjerenjem!

opširnije
Plinoterm

Instalaterska radnja za plinska postrojenja "Plinoterm" uspješno posluje više od 25 godina na području Zagreba i cijele Hrvatske, a bavi se instaliranjem, servisiranjem i održavanjem kotlovnica, sustava centralnog grijanja, plinskih instalacija, instalacija ukapljenog i naftnog plina, te postavljanjem toplinskih stanica i sustava klimatizacije. Ovlašteni smo partner Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva. Dugogodišnja tradicija te više od 30 postrojenja i kotlovnica u našim referencama su jamstvo kvalitete usluga koje pružamo.

opširnije
Piramida Trumić d.o.o.

Građevinska firma "Piramida" sa sjedištem u Zagrebu (I.B.Mažuranić 1) prisutna je na hrvatskom tržištu visokogradnje i izvođenja objekata od 1992. godine. Firma nudi strankama kompletnu uslugu izvođenja svih vrsta radova u visokogradnji.

opširnije
Confirmat d.o.o.

Confirmat d.o.o. Izrada namještaja po mjeri

opširnije
Viega

Viega je obiteljsko poduzeće u najboljem smislu riječi. Što je prije sto godina utemeljeno s dobrom vjerom u ideju i zdravi duh poduzeća, dalje se sistematski razvijalo generacijama. Uz stalno razvijanje glavnog područja djelovanja – instalacijske tehnike – naša je tvrtka kontinuirano rasla. Pritom su vrijednosti koje su karakterizirale generacije utemeljitelja vitalne kao i na početku. Hrabrost, strast i sklonost ka inovacijama su i danas temelji uspješne priče tvrtke Viega.

opširnije
Uredi vrt

opširnije
Decorum d.o.o.

Mi smo tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i građenjem montažnih niskoenergetskih kuća. Pored građenja nisko energetskih kuća proizvodimo razne vrste i oblike mozaik podova. Naši zaposlenici su visoko obrazovani stručni djelatnici koji će Vam ponuditi optimalno rješenje u skladu sa Vašim željama.

opširnije
Bazeni Jerkić

„Tvrtka JERKIĆ d.o.o., zastupnik francuske tvrtke "DESJOYAUX", europskog lidera na tržištu bazena, bavi se projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazena na području Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.“

opširnije
Placenta d.o.o.

Naša osnovna djelatnost je staklo i proizvodi od stakla kao i uokvirenje slika ,fotografija,ogledala, goblena i ostalo. Svi naši proizvodi proizvedeni su od najkvalitetnijih materijala i elemenata dostpnih na tržištu RH. Placenta d.o.o je u mogučnosti zadovoljiti potrebe malih i velikih projekata,kao i specifične zahtjeve projektirane , razvijene i ugrađene specijalno prema vašim željama.

opširnije
PALUS PVC i ALU stolarija

PALUS je obiteljska tvrtka koja uspješno posluje već duži niz godina. Primarna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetne građevinske PVC i aluminijske stolarije u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem REHAU.

opširnije
Bukovinski

Tvornica parketa Bukovinski d.o.o. je tvrtka s višegodišnjom tradicijom u obradi drva i proizvodnji masivnog parketa. Tvrtka je nastala iz obiteljskog obrta kojeg je 1946. godine osnovao Mihalj Bukovinski. Kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije, kroz protekla desetljeća izgrađena je moderna pilana, proizvodnja parketa, sušare i skladišta. Kvalitetu proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište na koje otpada 75% ukupne proizvodnje. Tvrtka je u privatnom vlasništvu sa registriranim temeljnim kapitalom u iznosu od 9.163.900,00 kn i danas je značajan faktor razvitka našeg kraja. Dugogodišnjim iskustvom i odabirom najboljih sirovina razvili smo proizvodnju kojom proizvodimo poznat i priznat proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Na vaše zadovoljstvo već smo dugi niz godina jedan od vodećih proizvođača parketa te pomno izabranog asortimana koji zadovoljava sve vaše male i velike želje.

opširnije
Špurga

Stolarija Špurga svoje početke bilježi 1993 godine u malom proizvodnom prostoru u Županji. Nakon osnivanja poduzetničkih zona, ulazimo u investiciju oko kupovine parcele u poslovnoj zoni "Ambarine" u Gradištu. u 2007 godini počima izgradnja proizvodne hale i sušare. Proizvodni program: Ulazna i sobna vrata Stepeništa Interijeri sa naglaskom na osobnost i stil Svi naši proizvodi izrađuju se iz najkvalitetnijih vrsta drva, a naj češće su to domaće vrste kao što su hrast i jasen sa porijeklom iz FSC potvrđenih šuma. Stolarija Špurga posjeduje ISO 9001/2008 standard, sustav kontrole kvalitete procesa i proizvoda.

opširnije
Bazgin d.o.o.

Iskustvo je garancija naše kvalitete. Mi smo tvrtka koja čvrsto stoji iza obavljenog posla, uz garanciju kvalitete koju smo stekli iskustvom. Specijalizirani smo za fotonaponske sisteme, solarne sustave i LED tehnologiju. Nudimo Vam projektiranje, montažu, održavanje, servis, i kvalitetne proizvode renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama. Naš tim sastoji se od školovanih i stručnih ljudi koji su Vam u mogućnosti pružiti podršku i kvalitetnu uslugu u što je moguće kraćem roku. Za sva Vaša pitanja stojimo Vam na raspologanju.

opširnije
AT-Rasvjeta

A.T. Rasvjeta bavi se prodajom LED rasvjete i rasvjetnih tijela, te osvjetljenjem poslovnih i stambenih prostora. Večina proizvoda iz asortimana rasvjete napravljeno je u LED tehnologiji što znači duži vijek trajanja, smanjenje potrošnje električne energije, lijepši izgled te mnogo boja na izbor.

opširnije
Hortikultura Dažd

Hortikultura DAŽD - usluge uređivanje krajolika za izgradnju, održavanje i redizajniranje krajolika kao što su: parkovi i vrtovi za: privatne kuće i stambene zgrade zgrade javne i polujavne namjene (škole, bolnice, administrativne zgrade, crkve itd) općinsko zemljište (parkovi, zelene površine, groblja itd.) zelene površine uz autoceste (ceste, željezničke i tramvajske linije, vodene putove, luke) industrijske i komercijalne zgrade Savjetovanje: koje biljke saditi i u koje vrijeme koje biljke mogu imati utjecaja na vaše zdravstveno stanje (utjecaj na dišne puteve kako zdravih tako i bolesnih osoba u vašem užem okruženju) savjeti oko uljepšavanja okoliša kako bi se osjećali ugodno u okolišu u kojem boravite

opširnije